Хакерска атака срещу криптоборса в Южна Корея доведе до разпродажби на криптовалути за 46 млрд. долара, а спадът на Bitcoin през тази година набъбна до повече от 50%, съобщава Bloomberg.

Борсата Coinrail обяви, че част от цифровата валута изглежда е била открадната от хакери, но без да разкрива колко. Тя добави, че 70% от криптоактивите, които притежава, се съхраняват на сигурно място в студен портфейл, който не е свързан с интернет и е по-малко уязвим от кражба.

Ударът наруши двуседмичната стабилност в цената на най-голямата виртуална валута и възобнови тревогите за сигурността на слабо регулираните криптоборси. Bitcoin поевтиня с над 11% до 6774 долара, губейки над 50% от стойността си от нчалото на 2018 г.

Повечето други големи виртуални валути също се сринаха, като пазарната стойност на цифровите активи, проследена от Coinmarketcap.com, достигна до почти 2-месечно дъно от 294 млрд. долара. В пика на на глобалната крипто мания в началото на януари те бяха на стойност около 830 млрд. долара.

Ентусиазмът към виртуалните валути намаля след редица проблеми, свързани с кражби, манипулиране на пазара и пране на пари. Това доведе до сериозни разпродажби, а настоящият спад може да е изострен от ниската пазарна ликвидност през уикенда.

"Пазарите се търгуват толкова тънко, главно чрез сметките на дребно, че тези хора могат наистина да се изплашат за позициите си. Не са нужни много пари, за да се премести пазарът значително", смята Стивън Иннес, шеф на азиатско-тихоокеанската търговия в Oanda Corp. в Сингапур.

Coinrail търгува с повече от 50 криптовалути и е сред 100-те най-активни места за криптотърговия в света с 24-часов обем от около 2.65 млн. долара, според данните на Coinmarketcap.com.