Кристин Лагард - настоящият ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) ще стане първата жена, която ще отговаря за монетарната политика на Еврозоната.

Тя беше номинирана за наследник на президента на Европейската централна банка Марио Драги, чийто 8-годишен мандат приключва на 31 октомври. Освен Лагард за председател на Европейската комисия беше предложен военният министър на Германия Урсула фон дер Лайен.

В официално обръщение в Twitter бившият френски финансов министър посочи, че "за нея е чест да бъде номинирана". В него тя допълни, че временно ще се откаже от ангажиментите си към МВФ, докато европейските законодатели гласуват назначаването ѝ, пише Bloomberg.

"Тя беше избрана, защото пое безспорната ръководна роля в МВФ и смятам, че всеки, който може да се справи с това, може да оглави и ЕЦБ", коментира германският канцлер Ангела Меркел.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че Лагард притежава качествата и компетентността, за да ръководи централната банка, а също така има доверието на пазарите.

С преместването си от Вашингтон до Франкфурт Лагард ще трябва да отговаря за монетарната политика на 19-те членки на единния валутен съюз. Марио Драги вече даде сигнал, че икономиката на Еврозоната ще има нужда от по-сериозна помощ въпреки ниските лихви и програмата за изкупуване на държавни облигации.

Инфлацията в Еврозоната все още е леко под целта от 2% въпреки няколкото години на ниски лихви и изкупуването на ДЦК за 2,6 трилиона евро.