Европейската централна банка (ЕЦБ) сви наполовина програмата си за месечно изкупуване на облигации от 60 на 30 милиарда евро, предава Reuters. Промяната ще влезе в сила от януари 2018 г. Лихвите отново остават непроменени.

В същото време програмата бе с удължена с девет месеца до септември, като от централната банка посочиха, че икономиката на еврозоната все още е зависима от изкупуването на облигации.

След излизането на новината еврото понижи леко цената си спрямо долара, а германските облигации покачиха цената си.

Президентът Марио Драги нарече промените "калибрация", давайки ясен знак, че работата на банката за повишаване на инфлацията и осигуряване на растеж все още не е приключила.

Икономиката на еврозоната расте вече пета поредна година, но упорито ниската инфлация спира ЕЦБ да прекрати изцяло програмата и да започне дългоочакваното повишение на лихвите. Целта на Драги е повишаването на цените да достигне нива малко под 2% на годишна база.

Създадена преди три години с идеята да се бори със заплахата от дефлация, програмата за изкупуване на облигации в крайна сметка намали цената на заемите, съживи кредитирането и повиши растежа, макар че в крайна сметка на успея да накара инфлацията да расте с нужния темп.

От централната банка обявиха още, че си запазват възможността отново да повишат изкупуването на облигации - и в месечен размер, и като продължителност на програмата.

Основната лихва остава непроменена, като Драги заяви, че тя може да бъде повишена едва след края на програмата за изкупуване на облигации.