Илон Мъск е продал акции на Tesla на стойност около $5 млрд. през тази седмица и е упражнил опции върху акции, които е получил като част от възнаграждението си като главен изпълнителен директор, сочат документи, цитирани от The Wall Street Journal.

Мъск първо е упражнил над 2 млн. опции в понеделник на стойност около $2,5 млрд. за което е платил около $13,4 млн. Още през същия ден е продал значителна част от тези акции, за да покрие данъчните си задължения.

В понеделник е продал по-малко от 1% от акциите, които притежава, а през следващите два дни още 2%. Общо за три дни Мъск е продал около 4,5 млн. акции на Tesla, с което намалява своя дял в компанията дори и след упражняване на опциите.

Мъск, най-богатият човек в света, през уикенда попита в Twitter дали да продаде 10% от акциите си в Tesla. Около 58% от участвалите в анкетата отговориха положително. Но планът за продажба на част от акциите е подготвен още на 14 септември, гласят документи, подадени до регулатора. Изготвянето на график за продажба е изискване на регулаторите.

Продажбите във вторник и сряда не носят същите бележки относно плана за продажба и данъчни задължения.

През септември Мъск даде индикация, че ще упражни част от опциите си през четвъртото тримесечие, което пък от своя страна предизвика огромни данъчни задължения.

В понеделник той е продал над 900 хил. акции при цени между $1 135 и $1 196, близо до рекордния им връх. Върху разликата между цената им при продажба и $6,24, колкото е цената на опциите, Мъск ще трябва да плати данък. Налог ще има още и върху последващата продажба на акции, придобити чрез опции. Значителна може и да е сумата върху акциите, продадени във вторник и сряда, макар че засега не е ясно на каква цена са придобити те.

Данъкът, който Мъск трябва да плати, е 23,8% върху печалбата. От 2022 г. той може да бъде повишен на 31,8%, ако Конгресът вземе това решение, което кара Мъск и други в неговата позиция да продадат преди края на годината.

Цената на самите акции падна след анкетата в Twitter — с 5% в понеделник и почти 12% във вторник, с което оценката на Tesla за кратко падна под $1 млрд.. В сряда тя се повиши с 4,3% до $1 067,95, а след публикуването на документите за продажбите се покачи с още 2%.

Мъск загуби $50 млрд. за два дни

Мъск загуби $50 млрд. за два дни

От началото на седмицата Tesla изгуби 16% от стойността си