Държавният фонд на Норвегия е приключил миналата година с блестящи резултати. През 2021 той е реализирал печалба от 158 милиарда евро и така е отбелязал ръст от цели 14,5%. Фондът е надминал дори своя бенчмарк с 0,74%. Казано иначе: той се е развивал по-добре от очакванията.

Тази практика не е от вчера

Норвежкият фонд е сред най-големите държавни фондове в света, които се финансират от добива на суровини. От години държавата инвестира чрез фонда приходите от добива на нефт и газ на световните финансови пазари и междувременно притежава дялове в около 9100 компании по света. Освен това фондът влага пари и в ценни книжа, недвижими имоти и в инфраструктура за възобновяеми енергии.

Държавният фонд, от чиито печалби се гарантират и пенсиите на норвежците, е създаден през 1990-те години с цел да финансира огромните разходи на социалната държава и същевременно да я предпазва от по-сериозни сътресения на пазара на суровини.

През миналата година фондът е спечелил много от огромния ръст на търговията с акции. "Във всички браншове бяха отбелязани добри печалби, но най-силни резултати имаше при инвестициите в технологии и финанси", казва шефът на Norges Bank Investment Management Николай Танген. Най-висока възвръщаемост са реализирали акциите на технологичния пазар - печалба от над 30 процента. Особено добре са се развивали акциите на Майкрософт, Алфабет и Епъл. Но също така и в сектора на недвижимите имоти 2021 година е била много успешна, след като в предходната година пандемията се отрази лошо на бранша.

Този възход няма да е вечен

В същото време Танген предупреждава за задаващи се по-трудни времена. Този фантастичен възход от последните 25 години няма да продължи вечно. "Лихвените проценти в момента са толкова ниски, колкото никога досега, а акциите са рекордно скъпи. Настроенията вече се променят", уверява експертът. По думите му трябва да се готвим за "десетилетие на ниска доходност", заяви той неотдавна пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Танген има предвид очакваното повишение на лихвите в САЩ, до което ще се стигне вероятно още през март. Тази перспектива вече от дни държи в напрежение финансовите пазари. "Дали това ще постави началото на период на спад все още не знаем", казва наблюдателят.

Ако лихвите бъдат повишени в световен мащаб, това ще удари държавния норвежки фонд по няколко направления, тъй като покрай по-високите лихви инвестициите в рискови инструменти ще станат по-малко атрактивни - такива са например акциите. А това може да доведе до обезценяване на общото портфолио в мащаби, каквито "не сме виждали никога досега", предупреди хедж фонд мениджърът още миналото лято.