Нарастващото богатство в Китай и броят на милионерите и средната класа ще се увеличават до средата на това десетилетие заради икономическия растеж в Китай като цяло, сочи новият доклад "Нарастващото богатство на Китай: милионерите и средната класа водят страната", публикуван от HSBC, предаде Zero Hedge.

Според документа през следващите пет години броят на милионерите ще се удвои, а средната класа ще нарасне с почти 50%.

От гледна точка на банката, Китай може да бъде следващата гореща точка за нови клиенти, главно защото докладът показва 2 млн. лица с висока нетна стойност, т.е. оценявани на най-малко 1,55 млн. долара в инвестиционни активи, чийто брой ще нарасне над два пъти до най-малко 5 милиона до 2025 г.

Банката също така изчислява, че размерът на средната класа (в момента на 340 млн. души) ще се увеличи с повече от 45% до над 500 млн. души за периода.

"Средната класа също се разраства бързо, а степента на собственост на градските домакинства е най-високата в света със забележителните 96%. Това е много здрава финансова основа", пишат от банката.

"Разрастващата се средна класа ще бъде в основата на средносрочен и дългосрочен икономически растеж, а по-силните потребителски разходи повишават вътрешното търсене, доверието в бизнеса и капиталовите разходи", пише главният икономист на HSBC Ку Хунбин. "Нарастващата средна класа също ще увеличи вноса на стоки и услуги и ще привлече чуждестранни компании да инвестират в Китай."

Именно растящата средна класа ще е гръбнакът на страната, който ще ѝ помогне да избегне "капана на средните доходи", а правителството ще подкрепи и нов ред за преход на икономиката към такава, ръководена от потреблението.

Докладът на HSBC изследва структурата на трите части от богатството на страната, портфейлите от активи на домакинствата, правителството и външния сектор и как всички те се променят. Ето основните заключения на документа:

  • Богатството на домакинствата в Китай ще расте с около 8,5% годишно през следващите пет години, като инвестиционните активи на домакинствата ще достигнат 300 трлн. юана през 2025 г., еквивалентно на 300% от БВП на Китай през 2020 г.
  • Лицата с висока нетна стойност имат инвестиционни активи от около 11 трлн. долара. Това се доближава до комбинираната пазарна капитализация на фондовите борси в Шанхай и Шенжен в края на 2020 г. Въз основа на консервативните прогнози, тази сума ще се увеличи с 60% до 2025 г.
  • Средната класа вече наброява 340 млн. души и е по-голяма от населението на САЩ. Тя е на път да нарасне с над 45% до 2025 г. до над 500 млн. души.