Криптовалутите предизвикват огромен интерес в Източна Азия, а Китай дълго време беше водещият пазар в региона. Балканските държави напредват бързо във виртуалните валути и дори успяват да изпреварят могъщата китайска икономика по брой банкомати за криптовалута.

На Балканите има цели 31 подобни машини, докато в Китай има само една - в Шанхай, според данните на сайта coinatmradar.com.

Водещата държава в региона по брой банкомати за Bitcoin е Словения. Сигурно звучи изненадващо, но те са най-много в Марибор - 3. Столицата Любляна разполага с 2, а по-малките градове Ново Место и Камник имат по 1.

След нея се нарежда Румъния с 6 банкомата за криптовалута - 4 в столицата Букурещ и по един в градовете Яш и Клуж.

Сърбия и Гърция имат по 5 банкомата за Bitcoin, като най-често срещани са в главните им градове Белград - 4 и Атина - 3.

Дори най-бедната държава в региона - Косово разполага с 4 банкомата, като всичките са в столицата Прищина.

Хърватия има 3 подобни машини - в Загреб, Сплит и Риека. В България също има една - в сградата на търговския център Интерпред в София. 

Най-много банкомати за Bitcoin има в САЩ - 1782, следван от Канада - 482 и Австрия - 142. Във Великобритания има 118, а в Испания - 47 подобни места за обмен на криптовалути.

Румъния се нарежда на 15-о място в света, споделяйки позицията с Белгия, Тайван и Сингапур.