Българските инвеститори вече могат да правят вложения в почти 200 световни компании. От днес акциите на още сто се търгуват на BSE International на Българската фондова борса.

Инвеститорите могат да избират измежду финансови инструменти от 19 страни сред тях на биотехнологични компании като BioNTech SE, Moderna Inc, Novavax Inc. и CureVac N.V, гиганти в телекомуникациите и електрониката като Xiaomi Corp., Verizon Communications Inc, Samsung Electronics Co. Ltd., автомобилния концерн Porsche Automobil Holding SE и летищния оператор Fraport AG. Достъпни за търговия са и акциите на мултинационални енергийни компании като RWE AG и BP PLC, компании от сектора на фармацевтиката и медицинските технологии като Merck & Co. Inc, Carl Zeiss Meditec AG, Eckert & Ziegler Str.-u.Med.AG и технологични компании като Palantir Technologies Inc, Tencent Holdings Ltd, Snap Inc, TeamViewer AG, както и много други.

"Интересът към търговията на международни компании-сини чипове до момента е причината да увеличим предлагането на този тип инструменти на БФБ. Акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници.", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Това стана възможно благодарение на модерната технология за търговия на Deutsche Borse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Borse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите си като БФБ широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

Apple, Volkswagen, Pfizer и други вече се търгуват на Българската фондова борса

Apple, Volkswagen, Pfizer и други вече се търгуват на Българската фондова борса

На БФБ вече могат да бъдат купени акции от 100 чуждестранни компании, както и ETF-и