Възрастта се оказва една от основните фактори, определящи предпочитаните от инвеститорите активи, сочи ново изследване на JPMorgan. По-възрастните инвеститори са по-склонни да влагат средствата си в злато, докато милениълите например купуват основно криптовалути като биткойн, пише Business Insider.

"Двете възрастови групи показват различия в предпочитанията си към алтернативните активи. По-старите поколения предпочитат златото, докато по-младите залагат биткойн", съобщава екипът от анализатори на банката.

През последните пет месеца и златото, и биткойн бележат рязък растеж, след като и двете възрастови групи виждат потенциала в алтернативните "валути".

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Цената на жълтия метал се подкрепя и от отслабването на долара

В бележката анализаторите посочват още, че милениълите също така "са особено привлечени" от акциите, особено тези в технологичния сектор, докато по-старите инвеститори продават тези книжа.

"По-младите групи от американски инвеститори на дребно проявяват слаб интерес към борсово търгуваните фондове... те също избягват фондовите борси, предпочитат да инвестират в акции директно, като купуват индивидуални акции, особено технологични."

"По-старите поколения продължиха да използват свободната си ликвидност за облигационни фондове, като сделките се повишиха силно през юни и юли", пише още в доклада.

Според банката паралелното изкупуване на акции в САЩ и биткойни от милениали е увеличило връзката между биткойна и индекса S&P 500 от месец март насам.

Как за половин час биткойн заличи позиции за $1,3 милиарда долара

Как за половин час биткойн заличи позиции за $1,3 милиарда долара

Резки сривове в цената на криптовалутата не са твърде рядък феномен

Златото удари рекордно високо ниво тази седмица, като премина психологическата бариера и се изкачи до над 2 000 долара за тройунция за първи път в историята, на фона на желанието на инвеститорите да натрупат повече от "безопасно убежище" на благородния метал.

Миналата седмица биткойните пък преминаха нивото от 11 000 долара, след като фаворитът на по-младите поколения се търгуваше близо до най-високото си ниво за почти една година на фона на слабостта на щатския долар и разширяването към алтернативни активи.

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Федералният резерв няма какво да направи, за да спре срива на долара