Въпреки че Федералният резерв постоянно увеличаваше паричното предлагане през последното десетилетие, златото започна растежа си едва през последните седмици, по време на които подобри историческите си рекорди в доларово изражение, както и в други чуждестранни валути.

Но според финансиста Питър Шиф покачването на стойността на благородния метал тепърва започва.

"Когато понижихме основния лихвен процент до 0% и започнахме с количествените улеснения, хората си мислиха, че това са временни мерки и че можем да нормализираме лихвата и счетоводния баланс", каза той пред Kitco News. "Изначално посочих, че подобно нещо е невъзможно и смятам, че сега пазарите започнаха да осъзнават, че бях прав. И когато те прозрат, че ни чака безкрайно печатане на пари и нулеви лихви завинаги, в комбинация с многомилиардни бюджетни дефицити, монетизирани от Федералния резерв, те ще загърбят долара и ще започнат да купуват злато."

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Цената на жълтия метал се подкрепя и от отслабването на долара

По думите му, благородният метал вече трайно е надхвърлил предишната си сигурна стойност от между 1200 и 1500 долара за тройунция и тепърва ще започне да се покачва към още по-висока рекордна стойност. "Ако чакате големия спад на цената, за да си купите злато, ще трябва да почакате много дълго време", каза той.

Според него все повече потребители ще се насочат към металите, тъй като ще видят, че фиатните им пари се обезценяват скоростно. "Светът ще се напълни с хора, които чакат, за да купят злато, и които са бедни, защото не са се решили да действат смело и да купуват в миналото", посочи Шиф.

В миналото цената на златото беше овладявана двукратно. През 1970 г. председателят на Федералния резерв Пол Волкър изстреля основния лихвен процент до двуцифрени стойности, с което спря скоростната инфлация на долара. През 2009 г. централната банка осъществи обратната политика, понижавайки основния лихвен процент и инжектирайки милиарди долари, но тогава пазарите повярваха, че това е временен ход, продиктуван от форсмажорните обстоятелства.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"Днес те не могат да увеличат основния лихвен процент, защото правителството е твърде бедно, за да си го позволи", каза Шиф. "Не могат дори да блъфират, че ще увеличат лихвата, защото никой няма да се върже. Не могат да понижат счетоводния баланс на Фед, защото не успяха да го направят дори когато той беше 4,5 трлн. долара, а икономиката растеше, така че как ще го свият, когато вече е 10 или 20 трлн. долара? Централната банка няма полезен ход, който да спаси долара от срив."