Цената на златото в петък сутринта се променя съвсем слабо в очакване да бъдат публикувани по-късно днес статистически данни за пазара на труда в САЩ.

Данни за днешната търговия показват незначително намаляване на цената на декемврийските фючърси за злато на фондовата борса Comex в Ню Йорк - с 0.09%, или с 1,55 долара, до 1757,65 долара за тройунция.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто спадна с 0,73% до $ 22,492 за тройунция.

Пазарът на злато показва слаба динамика в петък сутринта, тъй като инвеститорите очакват статистическите данни за състоянието на пазара на труда в САЩ.

Тръговците вероятно ще се съсредоточат върху предстоящите данни за заетостта в САЩ, според анализатори на OANDA, цитирани от The Wall Street Journal.

"Златото може да поевтинее поради силните данни за заетостта в САЩ и да достигне 1 720 долара, но слабите данни за заетостта биха могли да предизвикат рали в златото от 1780 до 1800 долара", смятат експертите.

В допълнение, натискът върху златото се упражнява от нарастването на доходността по американските държавни облигации. Така доходността по десетгодишните US Treasuries се увеличи с 1,15 базисни пункта, до 1,589%, а върху 30-годишните - с 0,64 пункта, до 2,147%. В такава ситуация златото става по-малко печеливш актив за инвеститорите и стойността му пада.