Богатите стават все по-богати - рефрен, който сме чували и преди и е малко вероятно да спрем да чуваме. Особено на фона на новите данни на Федералния резерв, според които 10 процента от американските домакинства през 2018 г. са притежавали цели 70 процента от богатството в страната. През 1989 г. този дял е бил 60 процента.

Изследването открива още, че най-богатият 1 процент от американците притежава 32 процента от богатството - при 23% през 1989 г.

Някои от причините за растящата концентрация се крият във финансовата криза от преди десетилетие. Като резултат от нея, Федералният резерв намали лихвите, което постави в ръцете на богатите още повече лесни пари. Този ход увеличи и цените на акциите. А обикновено по-богатите притежават повече дялове в компании, отколкото семействата от средната класа.

В същото време броят на домакинствата, които притежават дома си, намалява до 64,2 процента през първото тримесечие на 2019 г. - под историческите средни нива от 65,2 процента. Именно жилището съставлява голяма част от богатството на домакинствата.

Заради това експерти посочват, че част от по-голямото неравенство се дължи именно на политиките на централната банка. Проблем е и липсата на политики за редистрибуция, казват те.

Милиардерите, които мислят, че неравенството в доходите е сериозен проблем за САЩ

Милиардерите, които мислят, че неравенството в доходите е сериозен проблем за САЩ

Текущата разлика в доходите е повод за извънредна национална ситуация според тези богаташи