Неравенството в доходите става все по-сериозен проблем, тъй като заплащането на жителите от средната класа остава сравнително ниско в Щатите. 

Някои от личностите ,които виждат сериозен проблем в това и редица негативни последствия са учудващо най-богатите хора на света.

Рей Далио, Уорън Бъфет, Джейми Диймън , Хаурълд Шулц и бил Гейтс са изразили своите опасения за пропастта, която се получава в заплащането и негативите, които тя може да предизвика в САЩ, пише Yahoo Finance.

Безработицата достигна до най-ниското си ниво през април за последните 50 години - 3,6 процента. Това е сигнал за доброто състояние на икономиката. Въпреки него обаче средната почасова печалба се е повишила само с 3,2 процента през тази година.

Най-богатите американски домакинства притежават по-голям дял от богатството на страната - 39,6 процента, отколкото всякога досега. 26-те най-богати човека в света притежават толкова активи, колкото и най-бедните жители, чийто брой е 3,8 милиарда.

Някои от най-богатите хора обаче виждат колко сериозен проблем може да се окаже неравномерното разпределение на богатството и неравенството в доходите.

Рей Далио

Нетна стойност: 18,4 милиарда долара

Собственикът на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates притежава активи в размер на 137 милиарда долара. Според него текущата разлика в доходите трябва да се приема като национална извънредна ситуация и трябва да бъде разглеждана с приоритет.

"Ако бях президент на САЩ, бих признал, че това е национално извънредно положение", казва милиардерът през април. По думите му американската мечта е загубена, тъй като възможностите не са достъпни за всички.

Уорън Бъфет

Нетна стойност: 89,9 милиарда долара

Третит най-богат човек в света признава, че американците с най-ниски доходи са допринесли за неговия успех. В интервю за Yahoo Finances главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway e казал, че това са хора, които не се напасват добре в пазарната система, но са напълно пълноправни граждани, които са допринесли за успеха на големи имена като Berkshire. Това нямаше да бъде възможно без Америка, такава, каквато е сега.

Според него "спечеленият данъчен кредит" е най-доброто средство за справяне с неравенството в доходите.

Джейми Диймън

Нетна стойност: 1,4 милиарда долара

Ръководителят на най-голямата банка в САЩ JP Morgan твърди, че американската икономика разделя страната между тези, които печелят от успехите на големите корпорации и тези, които са изоставени, тоест с най-ниски доходи.

В писмото си за акционерите през 2018 година Диймън пише, че неравенството в доходите се е влошило, тъй като тези на жителите от средната класа остават непроменени от години. Той обяснява, че 40 процента от работещите печелят по 15 долара на час. А 5 процента от американците, заети на пълно работно време получават минималната работна заплата или по-малко, с което според него не може да се живее.

Милиардерът предупреждава, че ако този проблем не се реши, моралното, икономическото и военното господство на САЩ може да престане да съществува.

Хауърд Шулц

Нетна стойност: 3,8 милиарда долара

Бившият главен изпълнителен директор на Starbucks e и евентуален кандидат за президент. Той казва, че разликата в богатството ще бъде основен приоритет за него, ако бъде избран.

"Все още пазя следи от срам, уязвимост и несигурност от това, че израснах в семейство, в което родителите ми не можеха да си позволят наем от 96 долара на месец за жилище. Моите детски преживявания ме определиха като личност като всички нас" казва Шулц.

Според него част от решението на ситуацията е богатите да плащат по-висок данък.

Бил Гейтс

Нетна стойност: 101,7 милиарда долара

Основателят на Microsoft и вторият най-богат човек в света е съгласен, че богатите трябва да плащат по-високи данъци, но той смята, че не бива проблемът да се разглежда единствено от страната на големите доходи на част от населението.

Гейтс обяснява, че при богатите хора се получава неточност при закръгляне на обикновените доходи.

"Те имат доход, който просто е стойността на техния запас и ако не го продадат, не се приема като печалба изобщо, или ако се приеме, той се смята като част от капиталовите печалби", смята милиардерът. Това означава, че най-печелившите служители плащат само 20 процента данък, вместо 39 процента маргинален нормален доход.