Най-дългоочакваното IPO за 2018 г. може и да остане за следващата година. Министърът на петрола на Саудитска Арабия заяви, че първичното публично предлагане на петролния гигант Aramco ще се случи "когато дойде точният момент", показвайки първо пропукване в плана за дебют на компанията през тази година.

"Ние се надяваме, че 2018 г. ще бъде точният момент, но трябва да сме сигурни, че пазарът е готов", каза Калид Ал-Фалих в Давос. "Ние сме готови за листването", допълни той.

Тези коментари показват първо колебание в уж твърдата позиция на Рияд, че IPO-то ще бъде "навреме" за втората половина на 2018 г. Ал-Фалих отказа да коментира дали то може да бъде отложено за следващата година.

Качването на Aramco на борсата ще бъде едно от най-големите събития на финансовите пазари през тази година. Саудитците се надяват да наберат рекордните 100 милиарда долара, което ще постави оценка на компанията от 2 трилиона долара - цифра, която твърде малко извън кралството смятат за реалистична.Първичното предлагане на компанията е идея на коронования принц Мохамед бин Салман и е важна част от програмата му за реформиране на зависимата от петрола икономика на страната.

Борсата в Хонконг се готви да приеме най-голямото предлагане на акции в историята

Тази борса се готви да приеме най-голямото предлагане на акции в историята

Евентуална сделка би била от полза за целия регион