Най-заможните десет процента от американците вече притежават 89 процента от акциите, които са в ръцете на домакинствата - рекордно ниво, което подчертава ролята на пазарите в увеличението на неравенството, пише CNBC.

Най-богатият един процент от американските домакинства са натрупали богатство на стойност над $6,5 трлн. от корпоративни дялове и взаимни фондове от началото на пандемията, докато 90 процента от американците са спечелили $1,2 трлн., сочат последните данни на централната банка за второто тримесечие на 2021 г.

Акциите на американските компании, които почти удвоиха стойността си от март 2020 г. насам и бележат почти 40 процента ръст спрямо януари 2020 г., са основният източник на създаване на богатство в САЩ по време на пандемията.  

Общото богатство, което най-заможните 1% притежават, вече е 32% от общото в САЩ. Почти 70 процента от ръста идва от акции.

Растящата концентрация идва въпреки че милиони нови инвеститори се появиха на пазарите след пандемията. Популярният брокер Robinhood се похвали с 10 млн. нови клиенти през последните две години. Средният размер на сметките им обаче е едва $4 500.

Друг проблем с новите инвеститори е, че те търгуват с акциите, често с левъридж - и докато тази стратегия има потенциал на хартия да създаде големи богатства, повечето от тях губят средствата си или просто записват по-ниска възвръщаемост от тези, които купуват и държат в дългосрочен план.

Най-богатите 10 процента отчитат възвръщаемост от 43 процента между януари 2020 и юни 2021 г., докато останалите 90 процента - 33 процента печалба.