Ако искате да купите балон, пълен с хелий, за празненство, най-вероятно ще трябва да платите малко повече за удоволствието, разказва BBC. "Цените просто се покачват и покачват", казва Стив Дърнфорд, директор на семейната компания Balloons of London.

Магазинът, който продава балони, е жертва на световен недостиг на хелий, заради който цените на газа растат. По думите на Дърнфорд, само през 2019 г. цените са се покачили три пъти - и всеки път с между 8 и 10 процента.

Освен за празненства, хелият е изключително важен в медицината, електрониката и подводното гмуркане. Например, той се използва в Ядрено-магнитния резонанс.Няма една световна цена за хелий на едро, тъй като той не се търгува на световните пазари.

Фил Корнблът, основател на Kornbluth Helium Consulting, също потвърждава, че цената "се повиши изключително много за кратко време".

"Няма магическо число. Цената на хелия варира значително по света и зависи къде точно се намирате във веригата за доставки", посочва той. "Но можем да кажем, че цените се повишиха с между 50% и 100%", казва Корнблът.По думите му, последният катализатор за ралито е търг на американското правителство за суров хелий през август на миналата година. Националният резерв на САЩ е един от най-големите доставчици, като всяка година прави търгове, на които продава на частната индустрия. Това обаче бе последният такъв чак до 2021 г.

На аукциона средната цена се покачи с цели 135 процента на годишна база, тъй като индустриалните потребители искаха да осигурят наличност за следващите години.

Един търг може да има такова влияние върху цените, тъй като доставчиците са малко. Хелият е вторичен продукт при добива на природен газ. Отделянето му от него и съхраняването му са скъпи, трудни и времеемки задачи.

Сегашният недостиг ще се облекчи от следващата година, когато се очакват доставки от Алжир и Катар, както и от Русия през 2021 г.