Корпоративна Америка е силно засегната от пандемията Covid-19, пише CNN.

Много предприятия, особено търговците на дребно и ресторантите, са напълно затворени. Авиокомпаниите, автомобилната индустрия и настаняванията са замразени. Следователно печалбите за първото тримесечие - а най-вероятно и за останалата част от 2020 година - ще се сринат.

От пазарна гледна точка борсите през април започнаха да се възстановяват с надеждата, че ръстът на смъртните случаи на новия коронавирус може да се забави. Но дали инвеститорите и анализаторите успяха да осъзнаят истинските измерения на кризата върху печалбите и цялата икономика?

Фед: САЩ да се готви за 18 месеца затворена икономика

Фед: САЩ да се готви за 18 месеца затворена икономика

Възстановяването на икономиката няма да е V-образно, твърди Нийл Кашкари

Според прогнозите на FactSet се очаква печалбите на компаниите в индекса S&P 500 да паднат с 10% през първото тримесечие на годишна база. Това би било най-лошото представяне след отчетените повече от 15% спад през третото тримесечие на 2009 година.

А анализаторите прогнозират погромен спад от 20% през второто тримесечие в сравнение с година по-рано.

Силно намалени са прогнозите на петролните гиганти Exxon Mobil и Chevron, автомобилните производители GM и Ford, както и авио лидера Boeing.

Надеждата е, че темпът на спад на печалбата ще намалее през втората половина на годината. Но анализаторите все още прогнозират, че печалбите ще продължат да намаляват - с около 8,5% през третото тримесечие и около 1% през четвъртото.

Колкото и ужасно да звучи всичко това, някои експерти са на мнение, че краткосрочните цели за печалба трябва да бъдат намалени драстично. Ако САЩ (всъщност и останалият свят - бел. авт.) се окажат в рецесия, която продължава повече от няколко тримесечия, прогнозите на Wall Street може да се окажат твърде розови.

S&P 500 не се е сривал толкова бързо никога в историята

S&P 500 не се е сривал толкова бързо никога в историята

Дъното може да е далеч - при 1 600 пункта, казва анализатор

Все повече компании спират да дават прогнозите си за приходи и печалба за годината, което кара анализаторите да налучкват.

По думите на Ерик Кнутцен, един от главните инвестиционни директор в Neuberger Berman, никой сега не знае какво точно предстои. "Това е неизследвана територия", обяснява той.

Кнутцен твърди, че печалбите за цялата 2020 година могат да спаднат с между 25% и 30% на годишна база. И това няма да бъде прецедент.

По време на Голямата рецесия печалбата пада с 29% през третото тримесечие на 2008 година (когато Lehman Brothers фалира), а след това паднаха с 69% през четвъртото тримесечие на същата година. След това печалбите паднаха с 35% през първото тримесечие на 2009 година и 27% през второто тримесечие. Добрата новина тогава беше, че след поредния рязък спад през третото тримесечие, печалбите успяха да се увеличат над два пъти през четвъртото тримесечие на 2009 година, тъй като спадът приключи.

Безработицата в САЩ ще продължи да расте и през 2021 година

Безработицата в САЩ ще продължи да расте и през 2021 година

26,5% средна прогноза за свиването на икономиката на САЩ за второто тримесечие

Банките

Повечето от прогнозите на големите играчи във финансовия сектор се очакват през тази седмица.

Мегабанките JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America и Citigroup трябва скоро да отчетат последните си резултати. Очаква се и четирите банки да регистрират стръмен спад в печалбата за акция в сравнение с преди година. Следователно ще бъде много интересно да се проследи какво ще кажат за дребния бизнес и потребителските заеми на фона на пандемията участниците от този "квартет от банки, както и големите регионални кредитори US Bancorp и PNC".

Всички големи банки вече обещаха да участват в програмата за защита на заплатите в малкия бизнес. А финансовият сектор сега е в много по-добра форма, за да помогне икономиката, отколкото беше през 2008 година, защото при финансовата криза тогава в основата бяха проблеми в банките.

Goldman Sachs също трябва да предостави информация за последните си приходи. Очаква се "кралят на Wall Street" да отчете рязко забавяне на приходите, тъй като инвестиционната банка сега работи по-малко по сливания и първични публични предлагания.

Това означава и че в рамките на тази седмица инвеститорите също ще добият представа за това как пазарната лудост от първото тримесечие наранява най-големите фондови борси. 

Какво ни говорят паричните пазари и действията на взаимните фондове?

Какво ни говорят паричните пазари и действията на взаимните фондове?

Нетно 444 милиарда долара бяха изтеглени от американските фондови фондове и ETF-и през последното десетилетие