Националния осигурителен институт (НОИ) очаква допълнително 114 млн. лв. приходи през идната година заради възможността за прехвърляне на партидите втора пенсия в структурата. Това потвърди управителят на института Бисер Петков.

Изчисленията показват, че към момента близо 4000 категорийни работници вече са преместили средствата си в професионален фонд на НОИ, като това се отнася и за пенсионерите от сектор „Сигурност”.

“Пенсионираните военни, полицаи и така нататък, които са с намален размер на пенсията, законодателят им даде право до кроя на 2016-та година, да си получат пълната пенсия от НОИ, ако заявят прехвърляне на средствата им от партидите. Този процес вече върви от 15 август и ще продължи и през следващата година”, коментира Петков.

По принцип най-сериозните разходи на НОИ са свързани с изплащането на пенсиите, като през 2015 г. техният размер се е увеличил заради коледните и великденските добавки. Идната година, въпреки увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, новите пенсионери ще бъдат с около 8000 повече от тазгодишните разчети. Заедно с това от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5% по швейцарското правило. 

Общото нарастване на планираните разходи за пенсии спрямо размера им в тазгодишния бюджет е около 350 млн. лв., допълват от БНР. Прогнозният среден размер на пенсиите е 331, 62 лв.