Бавно, но сигурно Индия се превръща в световна "крипто суперсила", категорични са много финансови анализатори. А доказателства за твърденията им стават все повече. Индийската бизнесдама Свати Дага за първи път купи биткойн през 2017 година, когато криптовалутата се търгуваше на цена доста под $3000. Решението й да инвестира в цифрови валути беше посрещнато с недоверие от семейството й, разказва тя пред CNN Business.

"Старейшините в моето семейството ми казаха да не изхвърлям на вятъра истинските си пари", спомня си Дага, която управлява хранителен бизнес близо до Ню Делхи.

Днес 33-годишната жена не съжалявала за решението си, че не е послушала семейния съвет - оттогава до днес стойността на биткойна се е увеличила 15 пъти. Младата дама тя продължава да инвестира до 10% от спестяванията си в криптовалути, предимно в биткойн и етериум.

"Намирам фондовите пазари за скучни", подчертава тя, добавяйки, че се радва на "тръпката" и "безразсъдството", които идват с инвестирането в нетрадиционни и смятани от мнозина за нестабилни валути, каквито са криптопарите.

Защо централната банка на Индия поиска забрана на криптовалутите

Защо централната банка на Индия поиска забрана на криптовалутите

Заместник-управителят на банката сравни цифровите пари с "Понци схема"

Тази история определено не е единствена по рода си. От началото на пандемията в Индия се наблюдава огромен бум в търговията с криптовалути, въпреки че властите в третата по големина икономика в Азия от години изразяват загриженост относно дигиталните пари и дори намекват за забраната им.

Много индийски предприемачи споделят, че страната има потенциала да се превърне в истинска "крипто суперсила", тъй като е един от най-горещите интернет пазари в света, със своите 750 милиона потребители и още стотици милиони, които тепърва ще навлизат в онлайн пространството.

Миналата година Индия се нареди на второ място след Виетнам в списък на страните, които наблюдават най-бърз растеж в приемането на криптовалута, според доклад, изготвен и публикуван през октомври 2021 година от платформата за блокчейн данни Chainalysis.

Въпреки че правителството не дава официална информация за това колко хора търгуват с криптовалути, експертите от индустрията предполагат, че страната може да има над 20 милиона криптоинвеститори.

Wall Street предрича края на "златната ера" и началото на ерата биткойн

Wall Street предрича края на "златната ера" и началото на ерата биткойн

Златото може скоро да загуби статута си на универсален „склад на стойност“

Бумът на криптовалутите и особено на биткойна се дължи на по-младите инвеститори, предимно на възраст под 35 години, много от които идват от по-малки градове, разказват пред CNN основателите на две от най-големите криптоборси в Индия.

Според Сумит Гупта, главен изпълнителен директор и съосновател на борсата CoinDCX, много индийски милениъли са започнали "своето инвестиционно пътуване именно с криптовалутите".

Докато преди 20 години родителите им избраха да инвестират в злато, тези млади хора се интересуват много повече от това да имат биткойни като част от портфолиото си.

Това е феномен, защото купуването на злато е едновременно инвестиция и културен навик в Индия, която е един от най-големите пазари за благородния метал. Само че днес нещата са различни. Базираният в Мумбай CoinDCX например стана първият крипто еднорог в Индия миналата година, постигайки оценка от $1,1 милиарда.

Източна Европа има проблем с криптовалутите

Източна Европа има проблем с криптовалутите

Правителството на една от най-бедните държави в Европа забрани всякаква дейност по копаене на криптовалути