На фона на енергийната криза в Европа, на континента се настанява и друг проблем, който също се превръща в пречка пред енергийната сигурност на района. Това са крипто копачите. Процесът на "копаене" на криптовалути като биткойн, етериум и други изисква огромно количество енергия. Някои европейски страни вече започнаха да ограничават и дори да забраняват изцяло подобна практика, пише Oilprice.

Енергийният отпечатък от копаенето на биткойн се изчислява на 137,4 тераватчаса годишно, като това е количеството на потребление на страни като Украйна и Египет за година (с население съответно от над 40 и 100 милиона души).

"Копаенето" на криптовалути изисква все повече електроенергия. Това оказва голямо напрежение върху енергийните мрежи и икономиките на някои държави, а цените на енергията растат непрекъснато. Ето защо някои по-бедни държави в Европа ограничават или забраняват операциите за добив на криптовалута.

Европейски регулатор призова за забрана на добива на bitcoin

Европейски регулатор призова за забрана на добива на bitcoin

В края на 2020 г. правителството на една от най-бедните държави в Европа Косово забрани всякаква дейност за копаене на криптовалути в границите си, като обяви, че това са "спешни мерки" за смекчаване на продължаващата енергийна криза.

Украйна има план как да печели от криптовалути

Украйна има план как да печели от криптовалути

Към момента страната е петата в света със закон за криптопазара

Цените на електроенергията в Косово не са толкова високи, като се има предвид, че страната разчита на вътрешно производство на енергия от въглища. Неотдавнашни проучвания дори показаха, че страната е втората най-зависима от въглища държава в света. Евтиният ток прави Косово апетитно място за крипто копачите.

"Смята се, че най-мащабното крипто копаене се извършва в северната част на страната, където има сръбско мнозинство, което отказва да признае Косово като независима държава и следователно не е плащало за електроенергия повече от две десетилетия", писа Guardian.

След наложената временна забрана в Косово, крипто-миньорите се втурнаха да продават оборудването си или да се преместят в съседни страни.

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

10% от свързаните с крипто бизнеси, които са оперирали в Китай преди забраната, все още работят там

И в Казахстан цените на енергията са ниски, а след като Китай забрани добива на криптовалути на своя територия, копачите се насочиха към страната. Заради прекъсванията на интернет и протестите през последните седмици, крипто секторът в Косово започна да губи блясъка си.

Като цяло броят на крипто копачите все още е сравнително малък, но енергийният отпечатък на от добива на тези валути вече достига нивата на енергиен отпечатък на цели държави. По-лошото е, че регулирането е почти невъзможно.