Заместник-управителят на централната банка на Индия (RBI) призова индийското правителство да забрани криптовалутите, предават световните агенции. Т. Раби Санкар сравни биткойна и всички останали вилтуални пари с пирамида и т. нар. измамна "схема на Понци".

Според банкера криптовалутите са заплаха за контрола на икономиката. В реч пред Асоциацията на индийските банки Санкар предупреди, че "криптовалутите застрашават финансовия суверенитет на една страна и я правят податлива на стратегическа манипулация от частни корпорации, създаващи тези валути, или правителства, които ги контролират".

След Китай, биткойнът е изправен пред забрана и в Индия

След Китай, биткойнът е изправен пред забрана в още една голяма страна

За да не попадат криптовалутите "в грешни ръце"

Всички тези фактори водят до заключението, че забраната на криптовалута е може би най-препоръчителният избор за Индия, категоричен е заместник-управителят на банката.

Твърдяйки, че криптовалутите "нямат истинска стойност", Санкар подчерта, че те са "подобни на схемата на Понци, а може да са и по-лоши". Според него философията на технологията за "заобикаляне на регулираната финансова система" трябва да е достатъчна причина тези "пари" да бъдат третирани с голямо внимание.

Банкерът допълни, че криптовалутите "поне потенциално улесняват антисоциални дейности и има вероятност те да разрушат световната валутна система, паричната власт, банковата система и като цяло способността на правителствата да контролират икономиката.

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

10% от свързаните с крипто бизнеси, които са оперирали в Китай преди забраната, все още работят там

Индия има най-голям брой собственици на криптовалута в света - повече от 100 милиона, или приблизително 7,3 процента от населението на страната, според данните на TripleA.

По-рано този месец индийският финансов министър T V Somanathan обеща, че криптовалутата "никога няма да бъде законно платежно средство" в Индия, както е в Салвадор, която стана първата страна в света, която направи биткойна законно платежно средство.

Няколко държави в света вече забраниха криптовалута. Това са Египет, Мароко, Ирак и Китай.

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Според финансови анализатори