Цената на златото във вторник сутринта расте в рамките на корекцията, след като рязко спадна през вчерашния ден, сочат данните от днешната търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 1,32% - или с 24,55 долара, до 1 878,9 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 2,32% до 24,25 долара за унция.

Във вторник цената на благородния метал се възстановява от резкия и солиден спад в понеделник, когато котировките за златото паднаха с повече от 5%, като слязоха доста под $1900 за унция.

Силното понижаване на цената беше предизвикано от новините за напредък за коронавирусната ваксина. BioNTech заяви, че ваксината, която е разработила с Pfizer, е тествана и показва над 90% ефективност за предотвратяване на инфекция с COVID-19. Заявка за регистрация на ваксината в САЩ ваксина може да бъде подадена още до края на този месец.

Анализаторът на Axi Стивън Инес, цитиран от Ройтерс, отбелязва, че спадът в цените на златото в понеделник е бил временен и инвеститорите продължават да "държат на златото". Експретът обяснява това с факта, че "се очаква повече стимули" за американската икономика, а Федералният резерв ще поддържа нисък лихвен процент в САЩ.