Данни за всички транзакции, както и салдата по личните сметки в различни банки - тази информация ще могат да ползват клиентите у нас чрез нова функционалност на мобилното банкиране на ОББ, която беше официално представена на събитие в столицата.

От новата опция на "ОББ Мобайл" ще могат да се възползват индивидуални клиенти, които чрез нея ще могат да следят по всяко време движението по всички свои сметки в различни финансови институции. Чрез него потребителите ще могат още да получат информация за всички транзакции за последните 90 дни.

Към момента в приложението ще могат да бъдат въвеждани сметки освен в ОББ и в Банка ДСК, "УниКредит Булбанк", "Пощенска банка" и в "Първа инвестиционна банка", а в бъдеще към този списък предстои да бъдат добавени и други банки.

По думите на главния изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов нововъведението е стъпка към една от актуалните иновации на пазара - т.нар. отворено банкиране (от англ. open banking).

Промяната към него е свързано с това значителна част от данните за клиентите на финансовите институции да станат достъпни за трети лица. Целта е по този начин и въпросните трети страни да могат да извършват за потребителите някои от финансовите услуги. Тези изменения са заложени в измененията в Директивата за платежни услуги на вътрешния пазар (PSD2).

"Ние се водим от тенденциите при иновациите в сектора, като на първо място те са свързани с персонализираното обслужване. Втората тенденция за 2019 година е към отвореното банкиране, а именно сметките на гражданите да бъдат отворени и достъпни за трети страни", обясни Андронов.

"Списъкът с иновации, които има на разположение в Белгия като група, надхвърля 100 и ние имаме доста неща, които трябва да въведем и тук. Едно от тях, които въвеждаме веднага след Белгия и Ирландия в групата, е свързано с Директивата за разплащания и с мобилното банкиране. Става въпрос за т.нар. отворено банкиране или мултибанкираща платформа. Всъщност сме първата банка, която прави това в България", допълни още той.

"Сред трите най-използвани мобилни приложения на първо място са социалните мрежи, след тях са тези за времето и финансовите приложения", коментира от своя страна изпълнителният директор с ресор "Финанси" в ОББ Кристоф Де Мил.

"Повече от 60% от хората в България имат сметка в повече от една банка и повече от 70% от тях твърдят, че биха използвали подобно приложение", заяви той.

Пред Money.bg Илияна Войнова, която ръководи дигиталния отдел на ОББ, обясни, че към момента новите функционалности, които ще предлага мобилното приложение, са свързани с възможността за проверка на салдата по сметките и следене на транзакциите. В бъдеще обаче предстои да бъдат въведени допълнителни опции.

"Към момента преводи между сметките и друг вид банкиране не може да се извършва с приложението, но това ще се промени след месец септември тази година. Тогава ще има промени в регулациите, свързани с Директивата за платежните услуги на вътрешния пазар", поясни Войнова.