Канада стана поредната държава, която започна експеримент по въвеждането на безусловен базов доход. Пилотната програма стартира от началото на тази седмица, като обхваща 4000 души, които ще получават гарантиран доход всеки месец независимо от това дали работят или не.

Според условията включените в схемата могат да получават до 16 989 канадски долара или 12 616 щатски долара на година под формата на гражданска заплата. Включените хора трябва да бъдат на възраст между 18 и 64 години, пише CNN Money.

Финландия експериментира с €560  безусловен базов доход

Финландия експериментира с €560 безусловен базов доход

Предстои парламентът да одобри пробното въвеждане на гражданска заплата

От местната власт коментират, че искат да проверят дали безусловният доход може да "подкрепя уязвимите работници, да подобри здравния статус и образованието на хората с ниски доходи и да гарантира, че всеки може да има дял в икономическия растеж на Онтарио".

Специалисти ще трябва да изчислят влиянието на схемата върху здравето, начина на хранене и на живот, както и върху образованието на включените граждани. Желаещите да се включат ще трябва да подадат своите документи в следващите няколко седмици.

В началото на тази година Финландия въведе подобна програма. Там 2000 човека вече получават гражданска заплата. В Холандия и Кения също обмислят подобни действия.

По 800 евро на месец, без да работиш? Зад тази идея застават шефовете на Tesla и eBay

По 800 евро на месец, без да работиш? Зад тази идея застават шефовете на Tesla и eBay

С безусловен базов доход вече експеримертират във Финландия и Канада