В края на миналата година правителството на Финландия обяви, че обмисля въвеждането на безусловен национален базов доход. Тогава стана ясно, че страната може да обърне гръб на всички обезщетения и на тяхно място да дава на всеки свой гражданин по 800 евро на месец.

Експерименталното въвеждане на т.нар. гражданска заплата е вече част от програмата на правителството, съобщава Business Insider Nordic.

В момента текат консултации, като след приключването им предложението за базовия доход трябва да бъде внесено за разглеждане от парламента. Това трябва да стане след 9 септември.

Финландия ще дава по 800 евро месечно на всеки свой гражданин

Защо Финландия ще дава по 800 евро месечно на всеки свой гражданин?

Правителството обмисля да промени системата за социална сигурност

Ето и какво точно включва идеята за експеримента:

- Базовият доход ще замени всички социални придобивки на тестова група от 2000 души, избрани на случаен принцип;

- Участниците ще получават по 560 евро всеки месец. Това обаче не значи, че нивото на гражданската заплата ще бъде такова, ако влезе в сила. Според първоначалните обсъждания тя ще бъде на ниво от около 800 евро;

- Експериментът ще се проведе между 2017 и 2018 година и ще струва 20 милиона евро на държавата;

- За участници ще бъдат избирани само хора, които до този момент са били безработни и са получавали обезщетение от държавата като такива;

- Студенти няма да могат да участват в експеримента.

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

Въвеждат базов доход в страната

Основната идея на безусловния базов доход е да ограничи безработицата. През миналата година във Финландия тя достигна най-високото си ниво за последните 15 години. Въпреки това показателят остава най-ниският в сравнение с останалите скандинавски държави.

Гражданската заплата трябва да позволи на хората да почнат по-нископлатена работа без лични разходи. В момента временната заетост води до по-ниски социални помощи, което може да доведе до цялостен спад на доходите.

Швейцария отхвърли „безусловния базов доход“

Швейцария: "Който не работи, не трябва да яде"

Разумът надделя над социалистическия популизъм