Безусловният базов доход е тема, която през определен период от време започва да циркулира в информационното пространство с нова сила. През миналата година тя беше водеща тема в държави като Финландия, Холандия, Швейцария и Канада.

Властите в скандинавската държава решиха експериментално да въведат т.нар. гражданска заплата в размер около 800 евро за периода между 2017 и 2018 година. В холандския град Утрехт също обявиха, че ще осъществят подобен проект за месечно възнаграждение от 890 евро.

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

Въвеждат базов доход в страната

Швейцария беше на кантар по отношение на безусловния базов доход и през юни проведе референдум по този въпрос, като близо 78% от гласуващите отхвърлиха идеята.

От друга страна най-малката провинция в Канада - островът Принц Едуард, започна изпълнението на проект за отпускането на гражданска заплата, а властите в Онтарио също обмислят подобна възможност.

Най-малката провинция в Канада ще дава гражданска заплата на населението си

Най-малката провинция в Канада ще дава гражданска заплата на населението си

Пилотният проект ще бъде подкрепен от правителството

Казано накратко концепцията за безусловния базов доход предвижда държавата да изплаща сума с фиксиран размер на всеки свой гражданин на нейната територия. Тези средства трябва да бъдат отделени от всички останали доходи на домакинствата.

Противниците на революционната идея са доста, но тя среща и множество поддръжници и то сред някои от най-популярните предприемачи и бизнесмени в света в момента. Ето и кои са сред ентусиастите сред тях: 

Пиер Омидияр, eBay

Снимка 285569

Източник: GettyImages

През февруари основателят на онлайн платформата за търговия eBay дари 493 хиляди долара на своята филантропска организация Omidyar Network, за да въведе експериментално безусловен базов доход в Кения.

Целта е да се докаже дали това може да възможна алтернатива за промени в политиката за намаляване на бедността и за стимулиране на работата.

Илън Мъск, Tesla и SpaceX

Снимка 280249

Източник: GettyImages

Шефът на Tesla и SpaceX коментира в интервю през CNBC се обяви в подкрепа на безусловния базов доход заради автоматизацията. Според него хората трябва да се подсигурят, тъй като има опасност машините да "откраднат" работата им.

По отношение на опасността от изместването на работната сила от машините, Мъск коментира:

"Има голям шанс в крайна сметка да се окажем с безусловен базов доход или нещо подобно.".

Илън Мъск: Роботите ще ни оставят без работа

Илън Мъск: Роботите ще ни оставят без работа

Шефът на Tesla смята, че обществото ще трябва да въведе универсален базов доход

Андрю Енджи, Coursera и Baidu

Снимка 285573

Източник: GettyImages

Съоснователят на електронната образователна платформа Coursera и мениджър в китайският интернет гигант Baidu написа в Twitter точно след изборите в САЩ през ноември:

"Повече от всякога се нуждаем от гражданска заплата, за да ограничим пропуските на хората и да осигурим по-добро образование, което да подкрепи подема.".

Преди време той коментира отново темата, като смята, че на нея трябва да се обърне специално внимание. По неговите думи по този начин за правителствата ще бъде по-лесно да финансират ученето през целия живот.

Европа: "За" и "против" безусловния базов доход

Европа: "За" и "против" безусловния базов доход

Кои държави са готови да въведат гражданска заплата и кои вече я отхвърлиха?

Сам Алтман, Y-Combinator

Снимка 285574

Източник: GettyImages

Президентът на най-големият старт-ъп инкубатор в Силициевата долина многократно подчертава важността на въвеждането на универсален базов доход, свързана с все по-голямото навлизане на роботите на пазара на труда.

Y-Combinator даде старт на свой експеримент за такова заплащане в Оукланд, Калифорния, за да покаже как действа системата в реалността. От компанията даваха по 2000 долара месечно на 100 човека независимо от това, с което се занимават.