Собственикът на автопроизводителя Tesla и на космическата компания SpaceX Илън Мъск се обяви за въвеждането на универсален базов доход заради автоматизацията. Според него хората трябва да се подсигурят, тъй като има опасност машините да "откраднат" работата им.

"Хората ще имат време да правят други, различни неща, много по-интересни. Със сигурност ще имат повече свободно време. Тогава обаче ще трябва да се интегрираме в свят и бъдеще с бързо развиващ се изкуствен интелект", коментира той пред CNBC.

Роботите "вземат хляба" на 5 милиона души до 2020 г.

Роботите "вземат хляба" на 5 милиона души до 2020 г.

Най-големи съкращения ще има в сферата на администрацията

Илън Мъск се опитва да даде яснота и по въпроса какво ще се случи с хората, ако постепенно бъдат изместени от машини в работния процес.

"Има голям шанс в крайна сметка да се окажем с безусловен базов доход или нещо подобно", смята той.

Подобна идея наистина изглежда примамлива, като си представим, че роботите могат да заместят хората в голяма част от професиите. И в същото време човечеството да получава гарантиран доход, достатъчен да покрива всичките разходи и да живее нормално, без да работи.

Подобен сценарий е просто фантазия обаче. Първо обществото трябва да стигне до този момент, когато ще приеме идеята всеки да получава определена т.нар. гражданска заплата. В редица държави вече се обсъжда подобна възможност, а в някои дори вече работят по подобни проекти. Въпреки това все още никъде подобен доход не е въведен официално

Финландия експериментира с €560  безусловен базов доход

Финландия експериментира с €560 безусловен базов доход

Предстои парламентът да одобри пробното въвеждане на гражданска заплата

От друга страна обаче има и доста по-различна перспектива, която звучи доста плашещо. Редица експерти смятат, че бързото развитие на новите технологии и в частност на изкуствения интелект ще доведе до момент, в който машините ще "подчинят" човечеството.  

Бившият кадър на Google компютърният специалист Рей Курцвейл изчислява, че това може да се случи до 2045 година, но много от колегите му не са съгласни с тази теория.

Държавите, в които скоро работещите хора ще бъдат заменени от роботи

Държавите, в които скоро работещите хора ще бъдат заменени от роботи

Ето къде хуманоидните машини ще вземат хляба на персонала