Властите в най-малката провинция в Канада взеха решение за въвеждането тестово на безусловен базов доход за всички нейни граждани. Проектът ще бъде пуснат в партньорство с правителството на страната.

Островът Принц Едуард е бил избран като най-подходящият вариант за провеждането на този опит заради по-малката си територия и население, пише Independent.

Според решението всеки пълнолетен там ще получава гражданска заплата с цел се ограничи бедността в региона.

"Универсалният базов доход може да даде възможност за най-голямото разгръщане на човешкия потенциал, което някога сме виждали", смята представителят на местната власт в провинцията Питър Беван Бейкър.

Финландия експериментира с €560  безусловен базов доход

Финландия експериментира с €560 безусловен базов доход

Предстои парламентът да одобри пробното въвеждане на гражданска заплата

Очакваният положителен ефект от тази стъпка включва подобряване на икономическия растеж в региона, развитие на предприемачеството, ограничаване на бюрокрацията и на разходите за администрация, подобряване на условия за работа и т.н.

През пролетта властите в канадската провинция Онтарио обявиха, че също предвиждат въвеждането на гражданска заплата. Тогава стана ясно, че хората, живеещи там, ще получават чекове по пощата всеки месец.  

Концепцията за безусловния базов доход предвижда държавата да изплаща сума с фиксиран размер на всеки свой гражданин на нейната територия, като тези средства трябва да бъдат отделни от всички останали доходи на домакинствата.

Канада също се готви да въведе безусловен базов доход за населението си

Канада ще праща пари по пощата на всеки свой гражданин

Чековете ще пристигат всеки месец