Швейцария обърна гръб на системата за безусловен базов доход, като на референдум, провел се миналата седмица, гласуваха против въвеждането й. Според идеята всеки гражданин на страната трябваше да получава по 2500 швейцарски франка на месец “независимо от неговите доходи и размера на имуществото му”.

Въвеждането на подобен базов доход обаче не е тема, обсъждана единствено в Швейцария. Във Финландия хората ще вземат по 550 евро месечно, ако правителството на държавата стартира пилотския проект за такава система.

Швейцария отхвърли „безусловния базов доход“

Швейцария: "Който не работи, не трябва да яде"

Разумът надделя над социалистическия популизъм

Холандия и Франция също обмислят да предприемат подобна стъпка. В холандския град Утрехт дори ще започнат да дават безусловен базов доход на гражданите си от 2017 г.

Според критиците на идеята подобна система ще обезкуражи безработните да си търсят работа. Според местните власти в Утрехт обаче ще стане точно обратното – хората ще бъдат по-щастливи и ще имат по-голям стимул и мотивация.

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

Въвеждат базов доход в страната

Противниците на идеята посочват, че т.нар. “гражданска заплата” ще струва прекалено скъпо. Изчисления на Bloomberg показват, че за да получава всеки финланден такъв базов доход, правителството ще трябва да харчи по 52,2 милиарда евро всяка година. В същото време очакваните приходи в държавния бюджет за 2016 г. възлизат на 49,1 милиарда евро.

И все пак тези сметки не са много коректни. Причината е, че не всеки финландец е в трудоспособна възраст, каквото е изискването за получаването на “гражданската заплата”. Идеята е с въвеждането на тази система да бъдат елиминирани други разходи на държавата по социални програми, което в крайна сметка да намали харчовете й.