Министърът на финансите Пламен Орешарски и регионалният директор за България, Румъния и Хърватия в Световната банка Ананд Сет ще подпишат първия заем за развитие на политиките (DPL-1) и заем за Втория проект за улесняване на търговията и транспорта (УТТ 2).

Новата Стратегия за партньорство между България и Световната банка, утвърдена от международната финансова институция през юни м. г., предвижда на страната ни да бъдат предоставени 3 заема за развитие на политиките.

Те ще бъдат инструмент за подкрепа на средносрочните планове на правителството за политически и институционални реформи, както и за подпомагане на пълното интегриране на страната в Европейския съюз.

DPL-1 е за 150 млн. долара, което е равностойността на 114 млн. евро. Този заем ще бъде в подкрепа на платежния баланс и целта е с него да се подпомогне държавата през първите месеци от членството в Общността.

Средствата по второто споразумение (УТТ 2) ще бъдат използвани за финансиране на втория проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа.

Общата му стойност е 54,6 млн. евро. От тях 40,9 млн. евро са кредит от Световната банка, а 13,7 млн. евро - съфинансиране от държавния бюджет.