Още една компания от родния IT сектор планира да направи своя дебют на Българската фондова борса (БФБ). Става въпрос за фирмата „Алтреко”, която се занимава основно със създаване на софтуер за телекомуникационни дружества.

Все още не е ясно кога компанията ще направи своето първично публично предлагане (IPO) на фондовия пазар, но необходимите за това документи вече са подадени за разглеждане от Комисията за финансов надзор (КФН).  

“На този етап не бихме желали да коментираме потенциалните планове на “Алтерко" да придобие публичен статут на Българската фондова борса. При одобрение на проспекта от Комисията за финансов надзор ще обявим публично плановете си за развитие, размера, целите и времевия график за реализиране на потенциално първично публично предлагане", коментира изпълнителният директор на фирмата Димитър Димитров, цитиран от “Капитал Daily".

През есента на миналата година друго дружество от сектора – „Сирма груп холдинг”, направи своето IPO на фондовата борса. Продадените ценни книжа на фирмата бяха за 11,5 млн. лева. Единичната цена на акциите беше 1,20 лв.

В началото на 2016 г. пък компанията с българско участие “ОXXY Груп” бе одобрена за "листване" на пазара в Осло, Норвегия. Търговията на книжата започна на 13 януари.