Златото е в процес на двумесечен спад, но скоро се очаква да сложи край на тази тенденция и да се покачи през 2019 г., когато доларът отслабне, пише Bloomberg.

Благородният метал ще започне да се възстановява през последното тримесечие на тази година, достигайки средно до 1375 долара за тройунция през последните 3 месеца на следващата година, а може дори да поскъпне до 1400 долара, предвижда Барт Мелек, глобален ръководител на стоковата стратегия в TD Securities в Торонто. Подобна цена е наблюдавана за последно през 2013 г.

Лесното злато свършва. Добивът става все по-скъп и труден

Лесното злато свършва. Добивът става все по-скъп и труден

Разкритите находища могат да пресъхнат в рамките на 20 години

Притиснато надолу от скока на зелените пари, златото спадна с около 5% от 11 април досега, и се търгува на цена от 1293 долара, отхвърляйки политическите сътресения в Италия и несигурността около глобалните търговски проблеми.

"С течение на времето ще има все по-малко причини да влезе в щатския долар, което вероятно ще обърне някои от потоците. Наистина смятаме, че докато се движим през 2019 г., щатският долар ще отслабне, което е много мощно гориво за златото", обясни Мелек, който е един от водещите световни специалисти по благородни метали.

Златото може да достигне 1400 долара, докато доларът отслабва

Златото може да достигне 1400 долара, докато доларът отслабва

Общата лихвена среда се очаква да остане ниска, тъй като Федералният резерв подготвя още 2 или 3 малки повишения през следващата година, преди да приключи цикъла на затягане на паричната политика.

Средната цена на златото се очаква да бъде около 1290 долара през третото тримесечие на тази година и 1300 долара през последните 3 месеца на 2018 г. Това, съчетано със задържането на цените на акциите, геополитическите рискове и низходящата тенденция в доставките, ще увеличи натиска за покупки злато, смята Мелек.

Търговска война може да прати златото до 1400 долара

Търговска война може да прати златото до 1400 долара

Най-важният фактор за цената му е доверието в щатските облигации, казва експерт

Подобни са очакванията и на Никълъс Фрапел, глобален генерален мениджър в базираната в Сидни ABC Bullion. В краткосрочен план по-силният долар все още е пречка и ще "направи живота труден" за златото, но благородният метал ще приключи годината доста стабилно.

"В бъдеще условията за пазара на злато изглеждат по-позитивни, тъй като ралито на долара се забавя, а фискални фактори започнат да разрушават силата на долара", заяви Фрапел, като добави, че затварянето на цикъла може да приключи през следващата година.