Златото вече не е най-скъпият метал в света. След движен от търсенето растеж през последните 4 месеца, което доведе до рекордно покачване на цените, паладият с незабавна доставка изпревари жълтия метал, пише Bloomberg.

Паладият, който не се е търгувал трайнo по-скъпо златото от 16 години, поскъпна напоследък, тъй като купувачите бързат за доставките на метала, използван в пречиствателните системи на автомобилите.

Търсенето се повиши, тъй като потребителите се отдръпват от дизеловите, насовайки се към бензиновите коли, които обикновено използват повече паладий в катализаторите си.

Паладият може да изпревари златото като най-скъп метал в света

Един метал може да изпревари златото като най-скъп в света

Той се превърна в един от най-добре представящите се активи през 2018 година

"Хората се надпреварват да вземат колкото могат повече от материала" на пазара на паладий, казва Тай Уонг, ръководител на търговията с благородни метали в BMO Capital Markets. "Много е скъпо да се вземат заеми, а това е може би най-големият фактор, който повишава спотовите цени", добавя той.

Паладият с незабавна доставка се покачи с 1.7% до рекордните 1252.68 долара за тройунция в Лондон, според ценообразуването на Bloomberg. Спотовата цена на златото спадна с 0.2% до 1236.29 долара за тройунция.

"Доставката на паладий е много ограничена. Стесняването на разликата се дължи както на силното представяне на паладия, така и на лошото представяне на златото", посочва Чираг Шет, консултант в London Metals Focus.