Фондови борси в Европа отчитат добро повишение в началото на новата седмица благодарение на днешния отскок на петролните цени, отразил се  позитивно на акциите от енергийния сектор. Отшумява и петъчната криза в банковия сектор.

Цените на "черното злато" нараства с около 1,3% след изказване на венецуелския президент Николас Мадуро, че основните страни - производителки са близо до постигане на споразумение, целящо да стабилизира петролните пазари.

Това допринесе за повишение с 1,91% на индекса SXER, включващ компании от петролната и газова промишленост. Акциите на British Petroleum се повишават с 2,19%, на Royal Dutch Shell - с 1,93%, на френската компания Total - с 2,01% и на италианската Eni SpA - с 2,08%.

В същото време ръст от цели 3 на сто отчита и индексът SXPR на фирмите от добивната промишленост, след като анализатори на банката Credit Suisse повишиха своя рейтинг за миннодобивните компании.

Днешното предпазливо понижение на щатския долар спрямо останалите основни валути също оказва подкрепа за цените на суровините, допринасяйки допълнително за ръст на акциите на Anglo American PLC с 5,86%, на BHP Billiton PLC - с 3,44%, на Glencore PLC - с 4,57% и на Fresnillo PLC - с 3,16%.

Повишение с 1,51% бележи и индексът Stoxx 600 Bank, парирайки част от петъчния си спад с 2,1%. Той  се получи след драматична обезценка с 8,5% на акциите на Дойче Банк при новината, че властите в САЩ поискаха от германската банка да плати 14 млрд. долара глоба във връзка с разследване около продажбите  на ипотечни ценни книжа.

Днес книжата на Дойче Банк се понижават с едва 0,21%, след като само в рамките на петъчната търговия голямата финансова институция се раздели с 1,5 млрд. евро от пазарната си капитализация.

Отшумяващата първоначална паника в банковия сектор допринася за днешен ръст  на акциите на Commerzbank с 1,02%, на Royal Bank of Scotland PLC - с 1,29% и на Barclays PLC - с 1,97%.

Всички това допринася за цялостното позитивно представяне на европейските пазари на акции в началото на новата седмица преди предстоящите на 20-ти 21-ви септември важни заседания на Федералния резерв на САЩ и на Японската централна банка, пише bnr.bg.