Френската столица Париж може да се превърне в един от най-силните финансови центрове на Европа. Това заяви управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой де Гало.

Той предупреди, че Великобритания има много какво да губи от решението на британците за излизане от Европейския съюз. 

„Brexit е лоша новина, първо и преди всичко за Обединеното кралство, посочи Вилерой де Гало на конференция, организирана от организацията Paris Europlace, чиято политика е да промотира Франция като водещ финансов център. 

„Париж е не само финансов център в еврозоната, но той притежава всичко, за да бъде един от най-добрите финансови центрове и в световен план”, отбеляза той, цитиран от bnr.bg.

На същата конференция ще говорят и френският премиер Манюел Валс, както и кметът на Париж, за да очертаят планове за превръщането на Париж в по-привлекателно място за финансовите услуги.

След като през юни Великобритания гласува за напускане на ЕС, редица големи европейски градове започнаха да се конкурират, кой от тях да бъде домакин на финансовите услуги и компании, бягащи от Лондон в търсене на опора в Европа.

Управителят на Централната банка на Франция  също така заяви, че Великобритания не трябва да получи каквото и да е по-специално третиране, когато стартират преговорите за нови търговски споразумения на останалата част от ЕС с Обединеното кралство. „Ако Великобритания желае да запази достъпа до единния европейски финансов пазар, тя ще трябва да спазва всички правила на ЕС”, подчерта Вилерой де Гало.

Вилерой де Гало, който е и член на ЕЦБ, посочи, че Управителният съвет на Европейската централна банка остава напълно мобилизиран и решен да се справи с финансовите шокове в резултат на Brexit и да гарантира правилното функциониране на еврозоната. Според него досегашната координация на централните банки след Brexit е била ефективна.