За източноевропейските държави пътят към еврото става все по-труден, пише Bloomberg.

България е поредната бивша комунистическа страна, която е насочила поглед към единната валута. Тя получи одобрение от Европейския съюз, за да продължи пътя си към еврото, но трябва да изпълни по-строги критерии от предишните кандидати.

Финансовите министри от еврозоната заявиха, че новите условия ще продължат да се прилагат и за следващите балкански кандидати за еврото - Хърватия и Румъния.

Bloomberg: България отлага плановете си за приемане на еврото след натиска на ЕЦБ

Bloomberg: България отлага плановете си за приемане на еврото след натиска на ЕЦБ

Страната може да влезе в "чакалнята" и в банковия съюз едновременно

България отговаря на официалните критерии за приемане на еврото и се надяваше да кандидатства за влизане в чакалнята на обща валута - валутният механизъм ERM-2 - още през това лято.

Но след размириците в борбата с гръцкия дълг и скандалите за пране на пари в нови членки на еврозоната като Литва, ЕС не поема никакви рискове.

Допълнителните изисквания включват сътрудничество с банковия съюз на блока и стъпки за ограничаване на корупцията, което допълнително изнервя българското правителство.

Корупцията е по-разпространена в по-бедните държави от ЕС

Корупцията е по-разпространена в по-бедните държави от ЕС

"Въпросите, свързани с банковия надзор, институционалната и реалната конвергенция, придобиха важна тежест при приемането на нови членове в евро клуба", каза Чиприан Даскалу, главен икономист за Балканите в ING Bank.

"Може да звучи като промяна на правилата в движение, но изглежда необходимо след европейската дългова криза", посочва Даскалу.

Новите условия за влизане в ЕС почти сигурно ще се прилагат към Хърватия, която потвърди миналата седмица, че има за цел да се присъедини към ERM-2 до 2020 г.

Трите най-бедни държави от ЕС искат да приемат еврото

Трите най-бедни държави от ЕС искат да приемат еврото

"След Brexit оставането извън еврозоната може да ги направи аутсайдери"

В деня след обявяването на ЕС за България, управителят на хърватската централна банка Борис Вуйчич беше спокоен, наричайки членството в еврозоната "естествена следваща стъпка" за Хърватия.

Румъния също напредва с плановете си за еврото. И при нея съществуват подобни опасения, свързани с корупцията - проблем, който държи София и Букурещ извън Шенген.

Друга тревога и за трите балкански държави е разликата в богатството между тях и по-богатите страни от ЕС.

Румъния, Хърватия и България все още са най-бедните страни в блока

Източник: Eurostat

Румъния, Хърватия и България все още са най-бедните страни в блока

Брюксел приканва България, най-бедната страна в блока, да осигури устойчиво икономическо сближаване - условие, което не е поставено на балтийските държави, когато кандидатстваха за присъединяване към ERM-2.

България може да стане част от еврозоната 3 години след като влезе в чакалнята, заяви в интервю за БТА еврокомисарят, отговарящ за еврото и финансовата стабилност Валдис Домбровскис.

Страната ни трябва да престои в чакалнята поне 2 години, след което Брюксел ще прецени дали сме практически готови за общата валута. Най-важното е София да изпълнява икономическите критерии от Маастрихт, а в момента тя отговаря на всички тях, обясни Домбровскис.

Ще позволи ли ЕС на България да се присъедини към еврото?

Ще позволи ли ЕС на България да се присъедини към еврото?

Страната изпълнява икономическите критерии, но корупцията тревожи Брюксел

Новите изисквания показват, че ЕС се учи от грешките в миналото с други пресни членове на еврото, докато валутната зона се разраства, според Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел.

"Опитът в балтийските държава показа, че ако една страна с много по-ниско ниво на доходи се присъедини, тя може да попадне в опасен цикъл на бурен скок и рязък спад", отбеляза Грос пред Bloomberg.

"Абсолютно необходимо е ЕС да се стабилизира и ще бъде в интерес на кандидатите да подобрят върховенството на закона у дома", добавя той.