На фона на натиска от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския съюз (ЕС) България ще търси възможност да влезе в единния банков съюз и в Еврозоната по едно и също време през следващата година. Тази промяна в плановете потвърди финансовият министър Владислав Горанов, пише в своя разработка по темата Bloomberg.

"В рамките на една година можем да влезем едновременно в банковия съюз и ERMII. Трябва и ангажиментите, които поемат към нас или поне разговорите, които водим с нашите партньори, да бъдат твърди, за да не се стига до тази безкрайна игра, която виждаме с Шенген", коментира Горанов.

Първоначално правителството искаше страната да кандидатства за влизане в ERMII още тази година. В свои доклади от ЕЦБ и ЕК обаче заявиха, че България все още не е готова за тази стъпка и има нужда да направи промени в областта на управлението, икономиката и банките.

В свои предишни изказвания финансовият министър коментираше и че България първо трябва да влезе в "чакалнята" на Еврозоната и едва след това да се присъедини към банковия съюз.

"Ние ще настояваме и двете да се случат по едно и също време", заяви обаче Горанов във вторник. По неговите думи предстои в следващите няколко дни представители на правителството да се срещнат с такива от ЕЦБ, за да обсъдят процедурите за присъединяване към двата съюза.

България покрива изискванията за влизане в ERMII свързани с това, че курсът на лева е обвързан с този на еврото, а публичния дълг е значително под средното ниво за Еврозоната и ЕС.

"Но докато амбициите на страната получиха подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел и от френския президент Емануел Макрон, ЕЦБ все още не е толкова ентусиазирана четири години след срива на четвъртата най-голяма банка в страната, довел до оставката на гуверньора на централната банка и предизвиквайки нови избори", посочват от Bloomberg.