В началото на валутната търговия в сряда курсът на долара се понижава спрямо този на еврото втори ден поред. По-слабите от очакваното данни за деловата активност в САЩ през август повиши вероятността за ново понижение на базовите лихвени ставки на Федералния резерв.

Заседанието на американския паричен регулатор е на 17-18 септември. Към момента 92% от експертите смятат, че лихвата ще бъде намалена с 25 базисни пун8кат от сегашното 2-2,25%, останалите очакват понижението да бъде с 50 пункта.

Всичко това просто спря растежа на долара, но не означава, че "зелените пари" трайно сдават позиции, отбелязва валутния стратег на NAB Родриго Катрил, цитиран от Reuters.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската по $1,0976 за евро в сравнение с $1,0974 в края на вчерашната търговия.

За едно евро днес на пазара дават по 116,45 йени спрямо 116,26 йени ден по-рано.

Доларът се търгува по 106,10 йени при 105,94 йени във вторник.

В центъра на валутните трейдъри остават и търговските противоречия между САЩ и Китай.

Пазарът следи също така за политическата ситуация във Великобритания. Депутатите в британския парламент гласуваха за възможността в сряда да разгледат законопроект, забраняващ на правителството да осъществи Brexit без споразумение с ЕС. Това оказа подкрепа за курса на фунта стерлинг, който в последна време доста спадна.

Премиерът Борис Джонсън в отговор на това решене на парламента заяви, че ще се стреми да организира извънредни избори, ако днес бъде гласуван закон, изключващ вариант за "твърд" Brexit.

Фунтът стерлинг в сряда се търгува на ниво около $1,2105 в сравнение с $1,2081 за паунд вчера и по 1,1028 евро спрямо 1,1008 евро за паунд ден по-рано.