В началото на валутната търговия в понеделник курсът на долара корекционно се понижава спрямо йена, след като в петък достигна максимум от 1 август. В същото време "зелените пари" поскъпват спрямо еврото и паунда. След спада от края на миналата седмица цената на златото отново расте.

Днес сутринта американската валута се разменя за японската по 108,25 йени за долар, при 108,4 йени в края на търговията в петък. В хода на последната сесия за миналата седмица доларът се покачи до 108,63 йени, заради новината за постигнатите договорености при търговските преговори между САЩ и Китай.

Общата валута се понижава спрямо американската с 0,15% - до $1,1025 за едно евро от $1,1042 за евро при закриване на предходната сесия. Еврото поевтинява с 0,32% до 119,33 йени в сравнение с курса 119,71 йени в петък.

Британският фунт стерлинг спада с 0,73%, до $1,2576 за паунд при $1,2668 за паунд в края на петъчната търговия и с 0,45% спрямо общата валута, до 1,1408 евро от1459 евро за паунд в петък.

Състоялите се в четвъртък и петък търговски преговори във Вашингтон са постигнали важни резултати, според които САЩ отлага въвеждането на повишените мита за върху вноса на китайски стоки, а Пекин увеличава купуването на американска селскостопанска продукция.

Президентът Доналд Тръмп също така заяви, че първата част н а споразумението с Китай може да бъде подписано по време на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Чили.

Но анализатори, цитирани от Ройтерс, смятат че по нататъшният ръст на долара ще бъде ограничен, доколкото няма съществен прогрес по структурните въпроси в отношенията САЩ - Китай.

Стойността на златото расте в понеделник, отигравайки понижението от края на миналата седмица, предизвикано от спада на интереса към по-надеждните и безопасни активи.

Днес сутринта цената на декемврийските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex се покачва с 3,5 долара, или с 0,23%, до 1492,15 долара за тройунция. Цената на декемврийските фючърси за среброто се увеличава с 0,42%, до 17,615 долара за унция.

В понеделник пазарът на златото отбелязва корекция, след като в четвъртък и петък цената се понижи с 1,6%. На фона на оптимистичните новини от преговорите между САЩ и Китай нарасна апетитът към риска и съответно спадна интересът към по-безопасните активи, какъвто е жълтият метал.