Паундът падна до рекордно ниско ниво спрямо долара. Пазарите реагираха на най-големите данъчни облекчения в Обединеното кралство за последните 50 години.

В началото на търговията в Азия паундът падна малко под $1,04, сривайки се с повече от 4%. Това е най-ниското ниво от 1971 г.

Това стана, след като канцлерът министърът на финансите на Великобритания Куаси Куартенг обяви исторически намаления на данъците, финансирани от огромни увеличения на заемите.

Освен това паундът също беше под натиск, след като доларът получи тласък от централната банка на САЩ, която продължава да повишава лихвите.

Само преди дни експерти излязоха с прогнози, че паундът може да се изравни с щатския долар през следващите месеци.

Националният институт за икономически и социални изследвания (Niesr) обяви, че "комбинация от шокове" може да остави доходите на някои "трайно по-ниски".

Новите фискални мерки за намаляване на данъците, които включват премахване на плановете за увеличаване на корпоративния данък и намаляване на горната граница на бонусите на банкерите, бяха критикувани от опозиционната Лейбъристка партия и от членове на Консервативната партия.

Паундът пострада и от катастрофална енергийна криза и най-високата инфлация сред страните от Г-7. Предишното рекордно ниско ниво на британския паунд спрямо щатския долар беше преди 37 години на 25 февруари 1985 г., когато 1 паунд струваше 1,054 долара.

Някои инвеститори смятат, че Bank of England ще бъде принудена да предприеме спешни действия, за да спре падането на паунда.

"Bank of England може да предприеме повишаване на лихвения процент, може да се случи още тази седмица, за да си възвърне доверието на пазара. Може дори да видим скок днес", казва Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management пред BBC.

Еврото пък докосна ново 20-годишно дъно, спрямо долара в сутрешната търговия в Азия на фона на опасенията за риск от рецесия.