Китай хвана инвеститорите неподготвени с изненадваща инжекция във финансовата система на страната чрез заеми за банките, пише Bloomberg. Ходът идва дни преди очакваните в петък данни, които най-вероятно ще покажат още по-голямо забавяне на местната икономика.

Централната банка на Китай добави 200 милиарда юана ($28 милиарда) средства за период от една година чрез кредити в сряда. Ходът изненада инвеститорите, тъй като Пекин обикновено инжектира кеш малко преди падежа на предходните, който е на 5 ноември.

Китайската икономика е под натиск от продължаващата вече 18 месеца търговска война със САЩ и забавяща се местна икономика. Това кара централната банка да отхлаби паричната политика, като намали разходите за корпоративни заеми. По-рано тази година бяха намалени и резервите, които банките трябва да държат. Данни, публикувани тази едмица, показаха, че дефлацията в производството в Китай се увеличава, а вносът и износът падат през миналия месец.

В петък се очаква Пекин да публикува данни за растежа на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие. Прогнозите са за експанзия от 6,1 процента спрямо същия период на миналата година - най-бавният темп от поне 1992 г.

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Търсенето на ценния метал достига 3-годишен връх заради притесненията за световната икономика