Китай е добавила над 100 тона злато към резервите си от декември месец насам, когато поднови покупките, предава Bloomberg.

Централната банка на Китай е увеличила резервите си с 62,64 милиона унции през септември, а през август - с 62,45 милиона, показват официалните данни. Така от декември до края на септември Пекин е добавил общо 106,7 тона злато.

Ценният метал достигна най-високата си цена от шест години насам през септември, след като опасенията за по-бавен растеж, търговска война и намаляване на лихвите подхраниха търсенето от инвеститорите. Централните банки също са голям купувач, особено в развиващите се пазари. Очаква се покупките да продължат, тъй като протекционистките политики и геополитическите притеснения увеличават търсене, казва Суки Купър, анализатор в Standard Chartered Bank.

"Заради обтегнатите отношения със САЩ, Китай има нужда да хеджира огромните си резерви в долари - и златото изпълнява тази функция", казва Хауи Лий, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. "Тъй като самият Китай се превръща в суперсила, очаквам купуването на злато да продължи".

Покупките на ценния метал идва в момент, в който икономиката на Поднебесната империя се забавя заради търговската война със Съединените американски щати. Макар преговорите да трябва да продължат във Вашингтон тази седмица, Пекин дава сигнал, че не е готов за широка сделка.

Спот цената на златото се покачи с до 0,4 процента до $1 511,31 за тройунция в понеделник. Макар цените на паднаха с 3,2 процента през септември, те все още са с 18 процента по-високи спрямо началото на годината.

Заедно с Китай, Русия също добавя значителни количества злато в резервите си. За първото полугодие на 2019 г. централните банки по света закупиха 374,1 тона, като така търсенето на ценния метал се покачи до 3-годишен връх.

Експерт: Златото ще поскъпне до $2000 за унция през 2020-а

Експерт: Златото ще поскъпне до $2000 за унция през 2020-а

Хората търсят алтернатива на валутите, обяснява Дейвид Роше