Цената на златото може да се изкачи с около 30% до 2000 долара за унция през следващата година. Това прогнозира президентът на анализаторската фирма Independent Strategy Дейвид Роше. Към момента благородният метал се търгува за около 1500 долара за унция.

"Хората ще търсят алтернатива на валутите. Златото е добра такава алтернатива, защото е сигурно и защото не струва нищо да го съхраняваш за разлика от депозитите при тези ниски или отрицателни лихви", обяснява той, цитиран от CNBC.

Експертът очаква в резултат на това жълтият метал да поскъпне до 1600 долара до края на 2019 година и да се изкачи още до 2000 долара през следващата.

Американският финансов анализатор Питър Шиф дава още по-оптимистична прогноза що се отнася до това какво може да очакваме от цената на златото.

В началото на годината той излезе с коментари, че тя може да стигне 2000 долара за унция. В по-дългосрочен план Шиф очаква тя да е значително над настоящите си нива и да мине границата от 5000 долара за унция.

"Движението на цените нагоре може да бъде обяснено с паричната политика на централните банки в целия свят", обясни той в свое изказване в края на юли.

"Монетарната политика и другите грешки, които ФЕД и останалите централни банки правят, стимулират поскъпването на златото, тъй като то е алтернатива на валутите", посочва Шиф.