Банковият регулатор в Китай изрази "сериозно притеснение" от рисковете, които се крият зад балоните на световните финансови пазари и на жилищния пазар в страната, пише Bloomberg. Изказването предизвика опасения от затягане на паричната политика във втората най-голяма икономика в света и оцвети в червено акциите в Азия.

Балоните в САЩ и Европа може да се спукат, защото ралито на пазарите върви в противоположна посока на икономиките им и те ще трябва да се изправят пред корекция "рано или късно", заяви Guo Shuqing, председател на China Banking and Insurance Regulatory Commission.

"Монетарната политика в Китай не е толкова хлабава, колкото в САЩ и Европа. Последните коментари създават притеснение за ново затягане", казва Стивън Люнг, изпълнителен директор на Uob Kay Hian.

Регулаторите наблюдават входящите капиталови потоци към Китай, където икономиката все още расте, а лихвите са по-високи. Размерът и темпът на тези потоци остава под контрол за момента, казва Guo.

Той изрази притеснение още от пазара на жилищните имоти в страната, където "балоните остават сравнително големи" и много хора купуват жилища за инвестиционни или спекулативни цели, което е "много опасно".