Китайският юан е най-силната валута сред страните от Г-20 (20-те най-големи икономики в света, бел. ред.), заяви Китайската народна банка в отговор на решението на САЩ да признае КНР като валутен манипулатор.

"Китайската страна дълбоко съжалява за решението на САЩ да признаят Китай като страна, която манипулира валутния курс. Този етикет дори не отговаря на количествените стандарти, определени от САЩ за определяне на валутния манипулатор. Това е необоснована политика на едностранни действия и проява на протекционизъм", се казва в изявлението, цитирано от Ройтерс.

Централната банка на Китай подчерта, че решението на САЩ сериозно подкопава международните принципи и ще има изключително негативно влияние върху глобалната икономика и финансите.

Като несъгласие с американските обвинения от банката посочват в своето изявление: "Според Банката за международни разплащания от началото на 2005 г. до юни 2019 г. номиналният ефективен валутен курс на юана е нараснал с 38%, а реалният ефективен валутен курс - с 47%. Това е най-силната валута сред икономиката на Г-20, както и една от световните валути с най-голяма амплитуда на растежа".

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Отговорът на Поднебесната империя идва дни, след като Тръмп заплаши, че от 1 септември т.г. ще въведе мита върху вноса на още $300 милиарда стоки

Централната банка на Китай припомня, че по време на азиатската финансова криза от 1997 г. и международната финансова криза от 2008 г. Китай спази обещанията си и запази валутния курс стабилен, което стана мощна подкрепа за стабилизиране на международния финансов пазар и възстановяване на световната икономика.

"На току-що приключилите консултации на Международния валутен фонд за Китай, МВФ отбеляза, че обменният курс на юана обикновено съответства на основните аспекти", се казва още в изявлението.

Централната банка също подчертава, че Китай никога не е участвал в конкурентно обезценяване на валутата и няма да използва юана като инструмент в търговския конфликт. Банката потвърждава, че ще поддържа валутата стабилна.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на 1 август обяви намерението на САЩ на 1 септември да въведе 10% мито върху стоки от Китай на обща стойност 300 милиарда долара. На този фон Китайската народна банка в понеделник понижи курса на юана към долара до минимум от декември миналата година. По-късно Министерството на финансите на САЩ включи Китай в списъка на страните, манипулиращи валутата си и заяви, че ще сигнализира за това Световната търговска организация.