Биткойнът флиртува с психологическата граница от 20 000 долара, след като по-рано през юни я преодоля и се понижи доста под нея. Това инициира сериозни продажби на криптовалутните пазари, като почти никой токен не бе пощаден. И все пак имаше по-губещи сред губещите.

Проблемите за сектора не спират напоследък. Последният такъв бе свързан с ликвидирането на един от водещите хеджфондове за инвестиции в пространството. Three Arrows Capital е изпаднал в ликвидация, каза за CNBC човек, запознат с въпроса. През последните няколко дни се включи Teneo Restructuring, за да се справи с процеса на ликвидация.

Спадът на цените на цифровите валути, който доведе до изтриване на милиарди долари от пазара през последните седмици, навреди на 3AC и разкри ликвидна криза в компанията.

3AC, съосновател на Джу Су и Кайл Дейвис, е един от най-известните крипто хедж фондове (които се фокусират върху инвестиции в цифрови активи като криптовалути) и е известен със своите залози с голям ливъридж. Джу има изключително бичи възгледи за биткойна.

Но спадът в цените на цифровите валути, който доведе до изтриване на милиарди долари от пазара през последните седмици, навреди на 3AC и разкри ликвидна криза в компанията.

Ето какво се случва на хората със замразени акаунти в крипто заемодателят Celsius

Ето какво се случва на хората със замразени акаунти в крипто заемодателят Celsius

Една крипто история за мъж от Австралия и на други като него

В понеделник 3AC не изпълни заем от Voyager Digital, съставен от 350 милиона долара в обвързани с щатски долари стейблкойни, USDC и 15 250 биткойни, на стойност около 304,5 милиона долара по днешните цени.

3AC беше изложен на сринатия алгоритмичен стабилкойн terraUSD и сестрински токен luna. Financial Times съобщи по-рано този месец, че базираните в САЩ криптовалути BlockFi и Genesis са ликвидирали някои от позициите на 3AC, цитирайки хора, запознати с въпроса. 3AC беше взела назаем от BlockFi, но не можа да отговори на искането за маржин.

В подобна негативна среда, ето и петте най-губещи дигитални активи на криптопазарите:

5. Gemini

Gemini е популярна базирана в САЩ платформа за крипто търговия, основана от братята близнаци Уинклевос, които са били колеги на основателя на Facebook Марк Зукърбърг от Харвардския университет.

Gemini беше първата платформа за крипто търговия, одобрена от Държавния департамент за финансови услуги на Ню Йорк (NYSDFS), който има най-строгите регулации за криптовалута в Съединените щати. През 2019 г. Gemini придоби Nifty Gateway, платформа за незаменими токени (NFT), която представлява друго процъфтяващо пространство в по-големия свят на блокчейн.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители

Благодарение на стабилните протоколи за сигурност и пазарния обхват на своята платформа, Gemini си партнира със Samsung, за да интегрира тяхното мобилно приложение Gemini със Samsung Blockchain Wallet, предоставяйки удобна търговия с криптовалути на милиони потребители на Samsung в Съединените щати и Канада.

Но като повечето големи платформи в крипто пространството, Gemini наскоро обяви намаление с 10% на своята над 1000 работна сила, за да се адаптира към настоящето. Братята Уинклевос заявиха в публикация в блога на 2 юни, че крипто индустрията е влязла във фаза на свиване, известна като "крипто зима", което допълнително се усложнява от ефектите на текущите макро перспективи.

4. Binance Coin (BNB)

Binance Coin беше пусната от Binance, най-голямата платформа за крипто търговия в света, чрез първоначално предлагане на монети (ICO) през юни 2017 г. Първоначално беше на цена от 20 000 монети на стойност 1 биткойн (BTC). Тази криптовалута се използва като символ за покупка, продажба, търговия и плащане на такси на борсата за криптовалута Binance.

Освен това, тя може да се използва за широк спектър от приложения в рамките на екосистемата на Binance DeFi (децентрализирано финансиране) и придоби популярност през последните години.

През 2021 г. Binance Coin спечели приблизително 1344%, в сравнение със скока от 455% за Ethereum и 73% печалба за Bitcoin. Последвалата пазарна разпродажба не пощади Binance Coin (BNB) и тя загуби 62,65% от началото на годината до 19-ти юни.

Една монета Binance се търгува на стойност $198,04, в сравнение с $528 в началото на годината. Със 163,27 милиона монети в обращение, криптовалутата е с пазарна капитализация от 32,34 милиарда долара.

Изпълнителният директор на Binance Чангпен "CZ" Джао наскоро заяви, че въпреки много конкуренти, които въвеждат съкращения на работни места и замразяват наемането, Binance разполага с ресурсите да разшири наемането и да увеличи дейността си по сливания и придобивания, за да се възползва и използва предстоящата "крипто зима" за максимализиране на позициите си.

Биткойн се срина под 23 000 долара след срив на две големи платформи

Инвеститорите в най-голямата криптовалута загубиха 18% от парите си само за ден

Най-голямата криптовалута падна на нивата от декември 2020 година

В непряка препратка към Crypto.com и други платформи, които се разпиляват с маркетингови промоции и спонсорства, той отбеляза, че Binance избягва да харчи за права за име на стадиони и реклами на Super Bowl и в момента има 2000 отворени позиции, за да стимулира растежа си по време на този спад в индустрията.

3. Solana (SOL)

Solana (SOL) е криптовалутата на Solana Blockchain Ecosystem, която позволява на потребителите да създават сигурни, мащабируеми и децентрализирани приложения и пазари в категориите DeFi (децентрализирано финансиране), Web3, NFT и др.

Това е една от най-бързо развиващите се крипто екосистеми в света и предлага изключително висока скорост на обработка, което предоставя на разработчиците допълнително предимство. Solana поддържа 50 000 TPS (транзакции в секунда) и има средна цена на транзакция от $0,00025. Solana (SOL) загуби 82% в стойността си от началото на годината, падайки от $171 на 1 януари до $30,49 към 19 юни. Тя има пазарна капитализация от $10,88 милиарда и циркулираща обем от 342,37 милиона монети на пазара.

2. Ether (ETH)

С пазарна капитализация от 117 милиарда долара, Ether е на второ място след биткойн на пазара на криптовалута. Следователно, нейната низходяща траектория създава страшни заглавия, които карат останалата част от крипто индустрията да пада още по-надолу. Етерът падна под $1000 за първи път след рязкото си покачване през 2021 г., годината, в която спечели 386%, почти до $3,000 за монета.

От 19-ти юни Ether се търгува на $961,30 и отчита непрекъснати спадове напоследък, падайки със 74,48% от началото на тази година, 52,35% само през последния месец и 20,39% само за последните 5 дни. Ether (ETH) е родната криптовалута на Ethereum, децентрализирана блокчейн платформа с отворен код, която предлага функция за интелигентен договор. Той позволява на потребителите да изграждат децентрализирани финансови приложения, които позволяват достъп до традиционни финансови инструменти извън сферата на контрол на всяко правителство. Примерите за DeFi платформи включват MakerDAO, Compound и Uniswap. Ethereum също така позволява на потребителите да създават NFT (незаменими токени).

1. Bitcoin (BTC)

Биткойн е най-популярната криптовалута в света и вдъхновява създаването на почти всяка друга криптовалута със своя стремителен възход към световна слава от основаването си през 2008 г.

Защо една от най-бедните страни в света реши да приеме биткойн като законно разплащателно средство

Защо една от най-бедните страни в света реши да приеме биткойн като законно разплащателно средство

Правителството твърди, че това ще осигури независимо финансово бъдеще на странат

За разлика от държавно емитираните валути, биткойн се създава, съхранява, разпространява и търгува на блокчейн, който е децентрализирана система за счетоводна книга. Това прави биткойн транзакциите изключително сигурни, имунизирани срещу измами и без участието на трета страна. Достигайки най-високите си стойности от 69 000 долара през ноември 2021 г., биткойн се търгува за нива от под 20 000 долара към 19 юни. Той падна с 61,60% от началото на годината и с 39,54% през последния месец, след като крипто сривът се разпространи. Само на 19-ти юни биткойнът се понижи с 10,5%, като от близо 20 500 долара достигна 18 000 долара. Биткойн има пазарна капитализация от 351 милиарда долара, с приблизително 19,07 милиона монети в обращение към момента. Максималното предлагане на биткойн е ограничено до 21 милиона, което означава, че никога няма да има повече от 21 милиона биткойни в света.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на дигитални активи