Решението на Централноафриканска република да приеме биткойн като законно платежно средство е изненада, но правителството твърди, че това ще осигури независимо финансово бъдеще на страната, пише BBC.

Според класации страната е една от най-бедните в света, а ситуацията се усложнява от продължилата почти десетилетие гражданска война, която засегна голяма част от страната.

Страната има значителни находища на диаманти и злато, както и други минерали, а биткойнът се разглежда като по-лесен начин за привличане на инвеститори в страната.

"Непоклатимата бюрокрация ни държи вкопчени в системи, които не ни дават способността да работим. Решението беше да преосмислим икономическата си философия", каза президентът Туадера.

Населението се притеснява, че няма добър интернет, за да могат да използват биткойн, освен това се притесняват от измами.

Депутатът Жан Галванис Нгасийомбо, който е в комисията по икономика, планиране и финанси, призна, че технологичната инфраструктура все още не е изградена и обеща, че до края на следващата година ще бъде инсталирана оптична мрежа, която може да даде на всички достъп до интернет.

Твърди се, че в страна, в която малко хора имат банкови сметки, приемането на биткойн ще помогне за насърчаване на спестяванията и ще предложи безопасно място за съхранение и прехвърляне на пари, но мнозина са скептични мнения.

Базираната в Камерун банка на централноафриканските държави (BEAC) призова за отменяна на закона, заявявайки, че това може да засегне финансовата стабилност в региона.

Международният валутен фонд също беше критичен. Според организацията това че повдига "големи правни, и икономически предизвикателства".

Според списание Jeune Afrique някои министри от правителството имат стратегия и се опитват да се откъснат от Франция. След като президентът Туадера встъпи в длъжност през 2016 г., страната започна да измества стратегическия си съюз от Франция.