Биткойн е актив, който се подхранва почти изцяло от "фалшива надежда" и ще се провали, а цената му просто ще "рухне", каза Питър Шиф, главен пазарен стратег в Euro Pacific Asset Management пред Kitco News.

"В крайна сметка биткойн ще се срине и всяко търсене, което може да е отклонило от златото, ще се върне към златото. Историята с биткойните е един балон, това е съвременна мания на лалетата и злато за глупаци", каза Шиф.

Биткойн е просто схема на Понци, при която цената се поддържа единствено от търсенето, а когато се провали, "по-големият глупак", който последен притежава биткойн, ще поеме и загубите, смята още финансистът.

"Има два вида хора, които са в биткойн: има хора, които не знаят, че това е балон и че не трябва да са в него, а има и хора, които знаят, но не им пука, защото цената се качва и те смятат, че ще излязат, преди дъното, но мисля, че това е много по-трудно да се направи. Хората мислят, че могат да се измъкнат, но повечето ще попаднат в капан."

Същевременно според него скорошният скок на цените на биткойн не се дължи предимно на институционални фондове, каза Шиф.

"Мисля, че са влезли някои институционални пари. Очевидно има няколко хедж фонда, които са се включили, но като процент от всички институции, които са там, те са с малък дял. Мисля, че е издухан непропорционално."

Що се отнася до икономиката, Шиф каза, че скорошният план за стимулиране на Байдън от 1,9 трилиона долара не е нищо повече от "успокоително" и че все още се очаква да настъпи инфлация.

"Мисля, че [цените] биха се повишили много по-бързо, ако не беше останалият свят, който да преодолее разликата между това, което произвеждаме, и това, което консумираме чрез търговия, но мисля, че това приключва. Китайците и другите ни кредитори вече не купуват американските държавни ценни книжа."