Европейската централна банка ще започне да експериментира с цифрова версия на еврото, като същевременно ще проведе обществено обсъждане за въвеждането на технологията, предава Bloomberg TV Bulgaria.

"Нашата роля е да осигурим доверие в парите", заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард при публикуването na проучване за ползите и недостатъците на цифровата валута. "Това означава да се уверим, че еврото е подходящо за дигиталната ера. Трябва да сме готови да издадем цифрово евро, ако възникне необходимост", каза още тя.

Oбсъждането ще започне на 12-и октомври и експериментът ще се проведе паралелно. ЕЦБ заяви, че ще реши към средата на 2021 г. дали да стартира цифров европроект, който ще започне с "фаза на проучване".

"Тъй като технологичните промени трансформират начина ни на плащане, дигиталното евро може да предложи общоприето, безрисково и надеждно платежно средство в допълнение към паричните средства. Анализирахме възможните ползи и предизвикателства в нашия доклад", написаха в Twitter от Европейска централна банка.

Криптовалутите като биткойн, макар редовно критикувани от централните банкери като спекулативни активи, все пак привлякоха вниманието върху развитието на технологиите за разплащане.

Дигиталната валута на централната банка би позволила на резиденти от еврозоната да внасят директно депозити в ЕЦБ. Това обикновено е опция само за търговски кредитори, правителства и други централни банки.

Европейската комисия приема първи стъпки за признаването на криптовалутите

Европейската комисия приема първи стъпки за признаването на криптовалутите

"Стабилните койни" се разглеждат като инструмент за подпомагане на инвестициите в частния сектор

Това има отражение върху паричната политика и финансовата стабилност. Докладът на ЕЦБ разглежда "дали цифровото евро трябва да бъде достъпно за домакинствата и компаниите пряко или непряко чрез посредници, дали ще дава определена възвръщаемост и дали притежанията на цифрови евро на отделни потребители трябва да бъдат ограничени".

Цифровите валути на централните банки са електронни версии на законно платежно средство, достъпни директно за потребителите или чрез банки. Те се основават на технология, наречена блокчейн, която има за цел да поддържа трансакциите сигурни. Този тип активи могат да подобрят достъпа до законно платежно средство в страни, където използването на пари намалява, като същевременно улесняват по-бързите и по-евтини трансгранични плащания.

Ключово предизвикателство е да се гарантира, че системата за търговско банкиране няма да пострада, ако хората преместят депозитите си в централната банка от съображения за по-голяма сигурност.

Централните банки по цял свят експериментираха с цифрови версии на валутите си. Китайската народна банка вероятно ще бъде първата голяма институция от този вид, която ще емитира официална цифрова валута. Други централни банки като Федералния резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия обсъждат възможностите си, но засега не са предприели конкретни действия.

В доклада на ЕЦБ се казва също, че кибер инцидентите, природните бедствия и пандемиите подчертават неотложността на подобряването на устойчивостта на цялостната платежна система.

В една пандемия "социалното дистанциране може да промени навиците за разплащания на потребителите. Те дори могат да възприемат паричните средства като преносител на зарази, което може да ги направи по-малко склонни да използват пари в брой", се казва в доклада.

Увеличаването на глобалния протекционизъм представлява друг риск. Много доставчици на платежни услуги в Европа са с чуждестранен произход и "увеличаване на протекционистките политики" може да доведе до прекъсване на плащанията, каза Лагард в скорошно изявление. Тя заяви, че нейната институция трябва да гарантира, че гражданите "няма да бъдат изключени от екосистемата за плащания поради едностранните действия на другите".

Швеция започва тестове на държавна криптовалута

Най-голямата скандинавска икономика пуска държавна криптовалута

Никоя друга държава в света не използва толкова малко кеш