Швеция започна официални тестове на своя криптовалута, за която централната банка се надява, че скоро ще стане доминиращо средство за разплащане за граждани и бизнес, предават световните медии.

Дигиталната е-крона използва блокчейн технология, както bitcoin и другите популярни криптовалути. Централната банка е избрала платформата Corda на американската компания R3. Тя се различава от останалите, тъй като позволява създаването на частна мрежа, която е достъпна само за участници, одобрени от централната банка. Тестовата фаза ще продължи една година - до февруари 2021 г.

Идеята е е-кроната да бъде използвана за ежедневните плащания и банкови дейности в цялата страна. Така, вместо гражданите да ползват банкова карта или да харчат фиатна валута, ежедневните трансакции ще бъдат прехвърлени в блокчейна.

В рамките на теста потребителите ще получат е-крона в дигитален портфейл, от който могат да правят тегления, депозити и плащания чрез мобилно приложение. Ще бъдат включени и възможности за плащания чрез други технологии, например "умни" часовници и телефони.

Държавните криптовалути са гореща тема сред ентусиастите. Швеция, най-голямата скандинавска икономика, е едва втората държава в света след Бахамите, които представят работеща национална криптовалута. Бахамите започнаха пилотна програма през декември и планират пълното ѝ пускане през второто полугодие на 2020 г.

Китай също твърди, че разработва своя криптовалута, но засега подробности не се съобщават.

Швеция е държавата, в която гражданите използват най-малко кеш в ежедневните си плащания. Изследване на централната банка посочва, че делът на хората, които са платили с банкноти последната си покупка, е едва 13% през 2018 г.

Защо Швеция преустанови експеримента си с отрицателните лихви

Защо Швеция преустанови експеримента си с отрицателните лихви

Те са бейлаут за неефективните в икономиката, смята икономистът Даниел Лакайе